Мадагаскар: Потопете се в магията на първия остров в света

Плаж в Мадагаскар

Знаете ли кой е първият остров в света?! Наричат го тайнствената Атлантида, къс от Лемурия и земята на динозаврите… Според експертите това е остров Мадагаскар, който преди милиони години се отделя от древния континент Гондвана. Като резултат към днешна дата той е четвъртият по големина в света и е дом на невероятно красиви животински видове, някои от които можете да видите само там. А пленителната природа на това уникално кътче от земята е способна да спре дъха на всекиго.

Къде се намира остров Мадагаскар?

Мадагаскар е островна държава, която е разположена край югоизточния бряг на Африка – в Индийския океан. Освен основния едноименен остров страната включва още множество малки островчета, на около 400 км от крайбрежието на Африка. Ето защо това е втората най-голяма островна държава в света и освен това е четвъртият най-голям остров на Земята.

Алея на боабабите в Мадагаскар

Климатът там е тропичен и субекваториален. Целогодишно температурите са някъде около 30 градуса, което е истински рай за почитателите на слънчевите бани. Само че тук трябва да направим едно важно уточнение, източното крайбрежие на острова е дъждовно. Това е в района на столицата на Мадагаскар Антананариво – там климатът е умерен. По западното крайбрежие обаче е сухо и горещо, затова именно там най-често предпочитат да почиват хората.

Защо остров Мадагаскар е толкова специален?

Остров Мадагаскар е изключително интересно място не само заради отдалечеността си от нашата родина и заради уникалната си флора и фауна, но по много други причини. Ако разгледаме тази дестинация от историческа гледна точка, трябва да споменем, че островът се е формирал преди 88 милиона години. Тогава се откъсва от Индийския субконтинент и започва да се развива самостоятелно. Като резултат се е създало изключително биоразнообразие и най-любопитното е, че 90% от дивия живот там не може да се срещне на никое друго място по света.

И още нещо, остров Мадагаскар продължава да съхранява някои свои традиции в продължение на векове, макар част от тях да са шокиращи за съвременния свят – например странните им погребални ритуали. Според данните 98% от населението на остров Мадагаскар са малгаши, но в религиозно отношение има разделение, повлияно от факта, че в миналото островът става част от Френската колониална империя. В момента около 45% от хората там са християни, малко над 50% изповядват местни религии и около 5% са мюсюлмани.

Защо остров Мадагаскар е предпочитана дестинация за почивки?

Каквото и да кажем за това приказно място няма да бъде достатъчно. Но да започнем от някъде… Сред най-впечатляващите неща са лемурите, хамелеоните, 6-те вида боабаби, многоцветните скали и пустини, дълбоките каньони, зелените долини… В топ 3 на забележителностите на остров Мадагаскар са националните паркове Раномафана (царството на орхидеите), Исало (земята на разнообразието) и Андасибе (домът на лемурите). Почитателите на морските пейзажи са най-привлечени от кристално чистите води, широките пясъчни плажове и невероятно красивите коралови рифове. За ценителите на преходния туризъм пък има разработени 1600 км маршрути, които определено предлагат незабравими гледки.

Любопитно за Мадагаскар:

  • Остров Мадагаскар е открит през 16-ти век от португалския златотърсач Диего Диас;
  • Наричат го още „Червеният остров“ заради цвета на почвата там;
  • Мадагаскар е най-големият производител и износител на ванилия;
  • На остров Мадагаскар живеят около 60 вида лемури и 60 вида хамелеони;
  • Според законите там, местната валута не може да бъде изнасяна извън страната;
  • Националната кухня на това място е много пикантна.

**********************

Насладете се на тази неземна красота! Елате с нас в Мадагаскар: 14 дни / 11 нощувки / 2 нощни полета. Подготвили сме ви задъхана програма сред най-очарователните места там – красивата столица, куп национални паркове и резервати. Погрижили сме се още да отседнете в първокласни хотели и преживяванията да са наситени с емоции.