Ангкор Том (Камбоджа) – последната столица на великата Кхмерска империя

Ангкор Том, Камбоджа

Ангкор Том, Камбоджа, ви звучи напълно непознато и някак екзотично?! Значи не сте се задълбочавали в историята на великата Кхмерска империя. Ние обаче знаем някои интересни неща, които ще ви разкрием. Освен това имаме чудесни снимки, които ще ви пренесат сред загадъчната красота на това уникално място. Пожелаваме ви приятна виртуална обиколка!

Къде се намира Ангкор Том?

Както вече стана ясно, Ангкор Том се намира в Камбоджа. Нещо повече, именно това населено място е последната столица на великата Кхмерска империя – в периода 9-15 век. И ако не сте чували за Кхмерската империя, ще ви кажем, че тя е най-голямата и най-дълго съществувалата държава в Югоизточна Азия. За да си я представите териториално, ще споменем, че тази империя наследява кралство Ченла и управлява териториите на днешна Камбоджа, Лаос, Виетнам и Тайланд.

Столицата Ангкор Том била изоставена след завладяването на кхмерското царство през 1431 г. Към днешна дата обаче руините от Ангкор Том се намират сред гори и обработваеми земи в северната част на Тонле Сап (Голямото езеро), близо до днешния град Сием Рийп в Камбоджа. Туристите съвсем спокойно могат да се докоснат до тайнството и красивите паметници и храмове, оставени от миналото. Затова Ангкор Том е сред най-посещаваните забележителности в страната.

Какво представлява Ангкор Том (Камбоджа)?

Ангкор не е просто град, в който са живели хората от онова време. Основната забележителност в него е впечатляващият едноименен храмов комплекс, който се разполага на приблизително 65 км. Построен е в началото на 12 век от крал Суряварман II и е бил център на масивната строителна култура на владетеля. Според останалите данни оттогава процесът по издигането на светилищата (над 1000 на брой) продължава 37 години и в него се включват 25 000 работници.

Цялата тази красота обаче остава скрита и неизвестна за външния свят след падането на империята. През 1860 г. ситуацията се променя, когато френският ботаник Анри Муо случайно попада на комплекса, докато обикаля джунглата в района. Благодарение на откритията му в наши дни тази част от Камбоджа е посещавана от многобройни туристи всяка година.

Откога е столица Ангкор Том (днешна Камбоджа)?

Експертите твърдят, че преди Ангкор Том кхмерска столица е била Ясодхарапура. Тя датира три века по-рано и била малко по- на северозапад. Ангкор Том всъщност включва части от нея. Стилът на храмовия комплекс там бил наречен Байон, по името на най-големия храм. Този стил се изразява в широкото използване на латерит (почвен или скален материал, богат на желязо и алуминий), използван за лицевите кули при входовете в града. Виждаме го и при гигантските фигури, носещи нага, придружаващи всяка от кулите.

Защо Ангкор Том (Камбоджа) е толкова специален?

В центъра на Ангкор Том (Камбоджа) се намира храмът на Джаяварман – Байон, както и други големи обекти, струпани около площада на Победата. Ангкор Том е един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия и това не е никак случайно. Изключително красиво и внушително място, несравнимо с никое друго по света.

Особености на Ангкор Ват, Камбоджа:

  • Заобиколен е от 8-метрови стени, които образуват перфектен квадрат;
  • Ограден е с ров с дължина 3 км;
  • Пред градските порти има 23-метрови кули-лица;
  • В рамките на Ангкор Ват има система от канали, през които водата тече от североизток на югозапад;
  • По-голяма част от земята зад стените била заета от светски сгради, от които сега не е останало нищо.

Заповядайте на обиколка на Ангкор Ват, Камбоджа, заедно с Александър Тур!

За предстоящата есен планираме задъхано приключение из Индокитай, част от което е и именно Ангкор Ват. Ще имате възможността да се насладите на кхмерските останки, които, гарантираме, са възхитителни. Заедно с това ще посетите и някои от най-интересните забележителности също във Виетнам и Лаос.

Тази есен Екскурзия във Виетнам, Лаос и Камбоджа с Александър Тур

Повече за програмата и условията на Екскурзия във Виетнам, Лаос и Камбоджа можете да прочетете на страницата ни Екскурзии.


Александър Тур
30 години твоят свят по твой начин