5 забавни travel факти, които трябва да знаете

Забавни факти за пътешественици

Вярваме, че почитателите на пътешествията са наясно с много любопитни подробности за най-различни далечни дестинации. Този път обаче ще обърнем вниманието ви към няколко забавни travel факти, които е напълно възможно да са ви убегнали. Започваме с две любопитни места, а останалите позиции до топ 5 ще запълним с интересни travel факти за самите пътувания.

TRAVEL ФАКТ 1: Безплатен фонтан с вино

Ако обичате виното, то Италия е вашето място. И това не само, защото италианците са майстори в производството на напитката на Боговете. Има и още една причина и тя е travel факт 1– общественият винен фонтан в малкото градче Ортона, където 24 часа в денонощието безплатно можете да се насладите на питието.

Ортона (регион Абруци) се намира на 230 км източно от столицата Рим и изборът на локация не е никак случаен. Идеята за фонтана хрумва на двама пътешественици (Дина и Луиджи), които попадат на подобен, докато изминават легендарния маршрут Камино де Сантяго. Така решават да направят същото съоръжение и в родния си град Ортона, което да утолява жаждата на пилигримите, тръгнали по религиозния маршрут Камино ди Сан Томазо.

Бонус travel факти: Такива винени фонтани има и на няколко места в Испания. Първият в Италия обаче е именно този във Ортона.

TRAVEL ФАКТ 2: 60% от езерата на земята се намират в Канада

Най-голямата страна в Северна Америка и втората по площ в света има още много причини да бъде споменавана. Една от тях сме поставили в travel факт 2: тя е дом на 60% от езерата на нашата планета. И ако този travel факт все още не ви се струва достатъчно впечатляващ, нека го кажем по друг начин – броят на езерата в Канада е по-голям от този на останалите езера на земята взети заедно, отбелязва изданието Travel Blue.

TRAVEL ФАКТ 3: Часовата разлика се усеща по-зле, ако пътувате от Запад на Изток

Може и да звучи малко странно, но си има обяснение, при това научно доказано. Вътрешният ни часовник има естествен цикъл на сън-събуждане, който е малко по-дълъг от 24 часа. Пътуването от Запад на Изток прави деня по-кратък, докато пътуването от Изток на Запад удължава деня, което улеснява адаптирането на мозъка.

TRAVEL ФАКТ 4: Работата по време на ваканция е по-лоша, отколкото си мислите!

Много полезна информация предвид наближаващите празници, така че може би е добре да преосмислите желанието си да свършите някое друго служебно задължение през почивните дни. Защо?! Ще разберете от нашия travel факт 4.

Изследванията показват, че пресяването на работните имейли и участието в „свързани с работата дейности“, като съобщения и преглеждане на работни материали, води до това, че си спомняте по-малко от ваканцията.

TRAVEL ФАКТ 5: Най-добрата част от всяко пътуване е фазата на планиране и подготовка

Според проучване, направено през 2010 г., излизането в почивка не винаги ни прави щастливи, но не така стоят нещата относно очакването на свободното време. Именно то е това, което води по-високи нива на отчетено щастие. Е, можем да кажем, че това е чудесна причина да започнете да планирате следващата си ваканция.

***

Разгледайте нашите предложения и се насладете на удоволствието от споделеното време с любими хора по време на следващата си почивка. До нови срещи!