3 любопитни неща за Виетнам, които не сте чували

Виетнам

Виетнам е доста очарователна страна – няма спор. Известна е с редица неща, сред които интересната история и култура и множеството забележителности. Но тази азиатска държава е много повече от това, което знаем или сме виждали…

Не е сред най-популярните туристически дестинации за българите, но определено има какво да покаже. Освен това Виетнам редовно попада в списъците с най-икономични страни за пътуване в Югоизточна Азия. Там е и раят за почитателите на кафето, защото е един от най-големите производители на ободряващата напитка в света.

Топ 3 факти

Произход на думата Виетнам

Името на държавата се използва като официално такова от 1804 г. То е комбинация от две думи – viet и nam. Първата в древния виетнамски език се използва със значението на феи и дракони. По тази причина учените вярват, че значението се отнася до възникването на виетнамския народ. Легендите го потвърждават – според вярванията хората там произлизат от дракони и феи.

На древнокитайски език пък viet описва група хора извън границите на страната, а nam означавал юг, така че от китайски Виетнам се превежда нещо като „хората от юг“.

Най-високата планина във Виетнам

Фансипан е най-високата планина във Виетнам и в цял Индокитай. Височината ѝ е била 3143 м през 1909 г., но сега е няколко метра повече – 3147.3 м. Намира се на 9 км югозападно от областта Са Па. Наричат я „Покрива на Индокитай“.

Виетнам е „раят на кашуто“

Като най-голям износител на ядки от кашу в света, Виетнам осъществява повече от 55% от глобалните доставки и печели над 2 милиарда долара годишно от индустрията. Всъщност кашуто е донесено по тези земи през 19 век и първоначално се отглеждало в градините, за да осигурява сянка. През 1990 г. виетнамското правителство забелязва потенциала в производството на кашу и инвестира сериозно в индустрията. Не след дълго инвестицията се изплаща и към средата на 90-те години на 20 век Виетнам вече е най-големият износител в света.

Екскурзия и почивка във Виетнам за новата 2022 година
Период  на пътуване:
27.12.2021 – 05.01.2022
10 дни / 7 нощувки / 2 нощни полета
самолетна програма, с водач на български език


Пишете ни на 📩outgoing@alexandertour.com
или ни търсете на ☎ 02/ 983 33 22; 0878 41 41 50