Италия: Топ 5 острови

Италия: Изглед към остров Сицилия

Макар далечните дестинации да са ни изключително любопитни, Европа също е притегателна сила за множество туристи, както и за нас, разбира се. Една от интересните и харесвани дестинации е Италия, особено островите. Затова решихме да ви представим нашият топ 5 острови на Апенинския полуостров.
А кой е вашият любим остров в Италия?! С радост ще добавим още някой остров, ако искате да ни разкажете вашите впечатления.

5-те най-забележителни италиански острова

Остров Сицилия, Италия

„Без Сицилия Италия не би имала душа. Сицилия е ключът към всичко“, Гьоте

Този цитат обяснява защо започваме нашата класация именно с остров Сицилия. Колкото и малко да знае човек за Италия, сигурни сме, че няма начин да не е чувал за този остров. И макар че свързваме това прекрасно място с мафиотските сюжети от екшън филмите, там определено има какво друго да се види. Освен това ден-два в никакъв случай няма да са ви достатъчни. А в списъка със задължителни забележителности на остров Сицилия (Италия) включваме вулкана Етна, древния град Сиракуза, катедралата в Ното, живописните гледки в Таормина и други.

Остров Сардиния, Италия

Продължаваме със следващия по големина остров в Средиземно море – Сардиния. Намира се в центъра на западно-средиземноморския басейн и е на около 200 км от брега на Апенинския полуостров.

Пътешествениците, които искат да разгледат остров Сардиния (Италия), е добре да си отделят поне няколко дни. Честно казано, седмица няма да им е достатъчна, за да „изследват“ острова напълно. И все пак, в случай че разполагате с по-ограничено време, не пропускайте да посетите легендарния курорт Коста Смералда (Емералд Коуст), който получава името си заради цвета на водата край белите плажове.

Венеция, Италия

Може да възразите, че Венеция не е точно остров, но все пак го включваме в класацията ни. В интерес на истината градът е разположен върху множество малки острови – приблизително 118, в плитката лагуна на Адриатическо море (Венецианската лагуна). Ето защо имаме основание да добавим.

Ето няколко идеи какво да включите в списъка си с набелязани обекти, когато решите да стегнете багажа за тази част от Италия. Не пропускайте площад Сан Марко, базиликата „Сан Марко“, двореца на дожите, Моста на въздишките, базиликата „Санта Мария дела Салюте“… Списъкът всъщност е доста голям, само че абсолютно задължителната атракция във Венеция е разходка с гондола по Големия канал, разбира се.

Остров Капри, Италия

Макар остров Капри (Италия) да е изключително малък, според нас е много интересен. Той е част от регион Кампания, на север от Неаполитанския залив. Намира се на 36 км от Неапол и на 5 км от Соренто. Площта му е едва 10.4 кв.м. Смята се, че в миналото е бил част от континентална Италия.

Първите данни аз остров Капри датират от времето на Древен Рим благодарение на писателя и историк Гай Светоний Транквил през 1 век. В днешно време това е прочут морски курорт в Италия, който привлича множество почитатели на слънчевите бани и лазурните брегове.

Остров Елба, Италия

Италия: Остров Елба

Завършваме нашата подредба с остров Елба – най-големия остров от Тосканския архипелаг и трети по големина остров в Италия. Намира се в Тиренско море, на 10 км навътре от западния бряг на Италия. Наричат го още Зеления остров. Там са живели етруски, древни римляни и дори Наполеон, който се мести там след абдикирането си от трона на Франция. Историята разказва, че първата нощ на остров Елба (Италия) Наполеон не мигнал и минутка. Причината за това била, че го настанили в мизерна резиденция в най-оживената част, където непрекъснато се чували викове на празнуващото население. На следващата сутрин обаче той се заел да си намери по-подходящо място и така открил своята идеална резиденция – Палацина дей Мулини (сградата на вятърните мелници).

Дори само заради тази история си заслужава да посетите Италия и по-конкретно остров Елба. До там се стига с ферибот, като придвижването ще ви отнеме някъде около половин час.

Разгледайте нашите предложения за почивки и екскурзии в Италия!

За запитвания пишете на outgoing@alexandertour.com.
Можете също да ни търсите на телефон 02/ 983 33 22 или 0878 414 150