Магарешкият бодил като символ на Шотландия

Магарешки бодил - символ на Шотландия

Когато някой спомене Шотландия, се сещаме за уиски, шотландско каре, гайди и магарешки бодил. Разбира се, последният символ е неофициален, но пък можете да го срещнете почти навсякъде. А каква точно е причината за това, не са съвсем наясно дори местните хора, но пък има интересни легенди, които се разказват по тези земи.

Факти за магарешкия бодил в Шотландия:

Тайнствена връзка между Шотландия и магарешкия бодил

Както вече споменахме, никой не знае каква точно е причината този бодил да бъде издигнат в култ. Според една легенда обаче спяща група от шотландски воини били спасени от засада от нахлуващата скандинавска армия. Когато един от враговете се набол на магарешки бодил, измъченият му вик събудил заспалите воини и така те успешно прогонили нашествениците. След това шотландците приели магарешкия бодил за свой национален символ.

Шотландия има различни видове магарешки бодил

Шотландия е дом на различни видове магарешки бодил, някои местни, други – екзотични. В България, например, са описани 13 вида магарешки бодил, сред които късодръжков, беловълнест, наведен, маскиран, термеров и обикновен.

Магарешкият бодил намира място в шотландската поезия

Забравете за червената роза… В творчеството на шотландския автор Робърт Бърнс именно магарешкият бодил заема почетно място. Растението намира място и в работите на други местни поети.

Магарешкият бодил е почетен знак в Шотландия

Магарешкият бодил е част от шотландския герб в продължение на повече от 500 години – от 13-и век. Също така бодилът е едно от най-високите отличия, които страната дава на някого – Орден на магарешкия бодил. Билката също може да се види изсечена на някои монети.

Магарешкият бодил е навсякъде в Шотландия

Магарешкият бодил в Шотландия се среща в градините, парковете и по полетата. Символът на страната просто изниква отвсякъде – от екипа на отбора по ръгби, от тези на футболните клубове, в логата на местни фирми и големи организации, до униформите на полицейските служители.

Екскурзия в Шотландия с Александър Тур

Елате с Александър Тур на обиколка сред очарователна Шотландия. Програмата е наситена с интересни забележителности, които всеки пътешественик би искал да види.

Екскурзия в Шотландия
18 – 25.09.2021
8 дни / 7 нощувки
самолетна програма

Програмата можете да видите на страницата ни
ЕКСКУРЗИИ.