Основни грешки при пътуване

Дори и най-перфектното планиране не може да предотврати нерви, неочаквани и неприятни изненади при пътуване. Излишно напрежение, забравяме важни неща, губим се там, където не трябва и какво ли не още.
Все пак, системният риск може да бъде сведен до минимум. За начало, нека  обърнем внимание на 10-те най-често срещани грешки на пътешествениците и туристите, публикувани от туристическите експерти на Си Ен Ен.

1. Прекалено много багаж. 

Когато разполагате само с един куфар или багажник, представата ви за мода и удобства трябва да се промени. Чорапите, с които пътувате, могат да се изперат и използват още веднъж. А кафеварката и чашата от дома са излишни, когато навсякъде може да си купите ободряваща напитка.

2. Не купувате нещо веднага, щом го видите. 

Мислите си, че пак ще се върнете в този магазин. Или че ще видите по-евтин вариант на желаната стока някъде другаде. Не, няма. Пропуснете ли да напазарувате желаното, после цяла есен ще съжалявате за прекалената си пресметливост.

3. Не проверявате мобилния си план, преди да тръгнете за чужбина. 

Това, което вие наричате „роуминг”, вашият оператор нарича „дивиденти за акционерите”! Проверете точно колко ще ви струват обажданията и есемесите до дома, за да не плачете после.

4. Ползвате маршрутки. 

Маршрутките, както и всеки подобен „супер” транспорт за масите, носят риска да пътувате часове в претъпкано, тясно и жежко пространство, докато чакате всеки пътник да бъде извозен до хотела си.

5. Мислите си, че знаете идеалния момент да си резервирате билет. 

Според проучване на „Травълърс тудей” идеалният момент за закупуване на евтин билет е съответно 21 и 34 дни преди вътрешния и международния полет. В много компании обаче ще ви излезе по-евтино, ако резервирате поне 49 дни преди отлитането.

6. Пазарите се твърде много. 

Няма по-бърз начин да настроите местните срещу себе си от желанието да покажете какъв майстор сте в пазарлъка. В това изкуство също има принципи и правила и с него не бива да се прекалява!

7. Не си обменяте валута предварително. 

Когато пътуват в чужбина, много хора си мислят, че на място ще получат по-добра сделка при обмяната на пари. Дори и това да се окаже така, разликата ще бъде минимална. А дотогава ще се чудите какво да правите на местата, където не приемат кредитни карти.

8. Разчитате прекалено много на пътеводителите. 

Тези полезни книжки са твърде обобщени и никога не покриват информацията така, че да пасне точно на вашата почивка, затова ги използвайте само за отделни справки.

9. Не се застраховате. 

Всичко може да се случи, особено ако сте в чужбина. Не мислете, че точно вие няма да се разболеете. Ако, не дай си Боже, стане и това, ще съжалявате, когато ви представят сметката в клиниката. Направете си застраховка!

10. Снимате маниакално. 

Обсесивно-компулсивното чувство, че сте длъжни да документирате всеки миг (и после да го пуснете във Фейсбук) ви ограбва от преживяванията, които ви подарява пътуването, и ви превръща в нещо като неплатен документален фотограф в командировка.

Leave a Reply