Мадагаскар – домът на баобабите

Мадагаскар: домът на баобабите

Дори и да не знаете кой знае колко много за островната държава Мадагаскар, вероятно сте попадали на снимки на дърветата баобаби. Да, малко странно звучи наименованието, но пък са изключително интересни. Още по-интересното е, че шест от деветте съществуващи вида баобаби по света са местни за Мадагаскар. Останалите видове идват от континенталната част на Африка и Арабския полуостров и от Австралия.

Какво представляват баобабите в Мадагаскар?

Както вече стана ясно, това са дървета, само че трябва да направим уточнението, че са доста големи. Освен това живеят до над 5000 години, което обяснява размерите им. Най-малкият вид баобаби е adansonia gregorii и рядко достига до над 10 м височина. Останалите баобаби обаче растат до 25-30 метра. Но най-големите са с обиколка на ствола до повече от 10 метра. Звучи внушително, нали?!

Плодовете им също са с впечатляваща големина – до 10-20 см, и имат кадифена повърхност. Покрити са с ароматен прах и имат деликатно пикантен и леко сладък вкус. Дори може да ви се стори, че усещате карамелена нотка.

Уникално красивото дърво Баобаб

Къде се намира известната Алея на баобабите в Мадагаскар?

Принципно това е просто един прашен път, само че тези уникално грациозни гигантски дървета го правят особено специален. Именно на тях е кръстен и пътят, свързващ градовете Морондава и Бело Тсирибихина в Мадагаскар – Алеята на баобабите. Всяка година мястото привлича огромен брой туристи, любопитни да зърнат със собствените си очи тази вековна красота.

Защо баобабите на Мадагаскар са ценни?

Освен че плодовете на баобабите имат чудесни хранителни стойности, те съдържат много минерали и други ценни хранителни вещества. Като резултат те са страхотен антиоксидант и само за сравнение ще отбележим, че антиоксидантите в тях са 10 пъти повече от тези в портокалите. Друго характерно нещо е високото съдържание на фибри – няколко пъти по-високо от това на ябълките например.

Ползи от плодовете на баобабите в Мадагаскар:

  • Те са мощен антиоксидант;
  • Съдържат много фибри, пробиотици, големи количества калций (повече отколкото млякото), магнезий, желязо, фосфор и калий;
  • Спомагат за подобряване на чревната флора;
  • Поддържат баланса в тялото;
  • Подобряват състоянието на имунната система;
  • Помагат в борбата срещу възпаленията.

За какво още се ползват баобабите в Мадагаскар?

Разбира се, щом става дума за дървета, значи могат да се използват като дървен материал. Листата им обаче са чудесни за салата, а от плодовете им можете да си направите и вкусна напитка или десерт.

Вижте нашето предложение за Мадагаскар

Екскурзия в Мадагаскар
14 дни / 12 нощувки
03 – 16.10.2021

Свържете се с нас
📩 outgoing@alexandertour.com
☎ 02/ 983 33 22; 0878 41 41 50