Следваща дестинация Египет: Кои места да посетим задължително

Пешеходна обиколка по пътищата на Египет

Египет е сред предпочитаните от българските туристи дестинация. И това не е случайно, разбира се. Една от причините е, че страната е сравнително близо до нашата родина, а в същото време историята и културата ѝ са толкова далечни от нашите. Всичко в Египет изглежда така интересно и екзотично, че няма начин да не се „влюбите“ в най-богатия източник на археологически съкровища в света.

Кои забележителности в Египет не трябва да пропускате?

И преди сме ви разказвали за очарованието и особеностите на дестинацията Египет. Можете да си припомните от текста „Египет не е само Пирамидите!“. Сега обаче отново искаме да насочим вниманието ви към забележителностите, разширявайки списъка от задължителни за посещение.

Пирамидите, Египет

Съвсем естествено те са първи в нашия списък за Египет. Напълно задължително е да ги видите с очите си, защото колкото и да сте чели за тях и колкото и документални филми и клипчета в YouTube да сте гледали, нищо не може да се сравни със срещата от първо лице. Намират се само на 9 км от гр. Гиза и на 25 км. от столицата Кайро, така че вярваме, че ще намерите как да ги включите в програмата си.

Не пропускайте Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин. Наблизо до тях ще видите и няколко по-малки, както и Сфинкса, който пази покоя на фараоните, погребани в пирамидите.

Остров Гифтън, Египет

Известен е още като Райски остров и до него се стига с корабче от Хургада, един от най-известните курорти в Египет. Ако сте почитатели на гмуркането, няма начин да не оцените това прекрасно място. Вярваме обаче, че ще допадне и на всички останали почитатели на природните красоти, макар там да няма растителност. Островът е покрит с фин бял пясък, а в комбинация с кристално чистите води на Червено море се получават спиращи дъха гледки.

Луксор, Египет

Това е град в Горен Египет, който е определян като „най-големия музей под открито небе“. Разположен е на източния бряг на река Нил на мястото на Тива, столицата на Древен Египет в периода на Средното и Новото царство. Можете да разгледате отстанките от Тива, както и да видите Храма на Амон-Ра (в село Карнак), а на другия бряг на река Нил – тиванския некропол, включващ Долината на царете и Долината на цариците. Не пропускайте и Луксорския музей на древността, в който са изложени всички нови находки на археолозите. Сред забележителностите там са още древноегипетските каменни статуи Колосите на Мемнон.

Долината на царете и гробницата на Тутанкамон, Египет

Може би едно от нещата, с които най-вече свързваме Египет (след Пирамидите) е Тутанкамон. Тук можем да добавим и Рамзес II, още един от фараоните от така нареченото Ново Царство. Те са погребани в Долината на царете, която се намира на Западния бряг на Луксор. Според проучванията Долината е използвана от около 1539 г. пр. н.е до 1075 г. пр. н. е. и в нея има 62 гробници.

Кайро, Египет

Това е градът на хилядата минарета – столицата на Египет. Категорично смеем да твърдим, че той също има какво да предложи на ценителите на Древната египетска култура. Там са Цитаделата, Египетският музей, където е изложена маската на Тутанкамон, Кулата на Кайро, Музеят на слънчевите лодки и куп други музеи. Освен това Пирамидите в Гиза и древният град Мемфис са съвсем близо.

Абу Симбел, Египет

Този храм е построен от небезизвестния Рамзес II в чест на египетските богове. Може да се каже, че е от труднодостъпните исторически обекти в Египет, но е толкова величествен, че определено си заслужава всяко усилие.

Представлява комплекс от 2 храма, изградени през XII в. пр. Хр. Пред входа се издигат четири огромни статуи на Рамзес II, които ще ви накарат да затаите дъх. При изграждането на асуанския язовир през 60-те години на 20 век се разработва грандиозен проект за преместването на храмовете. Те са разглобени и издигнати на ново място, за да бъдат спасени от покачващите се води.

Искате да видите всички тези красоти на живо?! Александър Тур е насреща: