Асуан – една египетска перла

Асуан - една египетска перла

Най-южната перла на Египет – Асуан, в миналото била известна под името Сиене. Сегашното име на Асуан се превежда като Вратата. Това е един спокоен, но все пак изключително вълнуващ със своята древна история град. И макар че се намира на 214 км южно от Луксор и на 885 км южно от Кайро, също има какво да разкрие и то не е никак малко. Затова е една от любимите дестинации на чужденците, в това число и на българите.

Местоположение на Асуан

Асуан е разположен на двата бряга на река Нил, административен център на областта Асуан. На юг граничи със Судан, на запад – с областите Уади ал Джадид, на север – с Кена, а на изток – с Червено море.

Любопитно за Асуан

Интересен факт за град Асуан е, че в древността египтяните направили едно важно откритие там. Забелязали, че слънцето на това място не прави сянка най-продължително време. Именно там очертали северния тропически паралел. Съвременните методи го определят малко по на юг, но все пак изчисленията на древните египтяни са изумителни.

Забележителности близо до Асуан

Язовир Насър

Язовир Насър, дълбок цели 300 метра и с дължина 400 км, който в миналото е бил вторият по големина в света. През 1902 г. англичаните построяват първата асуанска язовирна стена (Долната Асуанска стена), а след това с работата се заемат съветски и български специалисти. Те изграждат Горната Асуанска стена, чието откриване било на 15 януари 1971 г.

Ком Омбо

На 60 км от Асуан е култовият комплекс Ком Омбо, който бил изграден през елинския период и продължил да съществува през римската епоха. Едноименният храм е наречен на Бога на Крокодилите – Собек, и Бога на Соколите – Херу-Ур. Той може да бъде видян и в наше време и определено представлява голяма атракция за туристите.

Повече вижте на сайта на Александър Тур.

Ако и вие искате да се насладите на тази неподправена древна красота, 
включете се в някоя от екскурзиите ни до Египет с круиз по Нил.