10 интересни факта за новата ни любима дестинация… Занзибар

Архипелагът, намиращ се в Индийския океан в близост до крайбрежието на Танзания, може и да не е първата ви мисъл, когато планирате екзотична ваканция. Но благодарение на белите си плажове, богатата си история, пищната зеленина и вкусна храна, пътуването до Занзибар определено си струва.

Островът е съчетание от слънчеви плажове, приказни коралови лагуни и романтичните средновековни улички между дворци, сякаш излезли от “1000 и 1 нощ”. Каменни цитадели от времето на султаната, тропически колиби със сламени покриви, романтични ориенталски дворци и облицовани с дървени дантели наколни жилища. Разходката по тесните улички е особено прелестна привечер. Тук е и родният дом на световно известния певец Фреди Меркюри, който е на особена почит в родината си.

Занзибар

Любопитни факти от историята на Занзибар

1. Островната група Занзибар се състои от няколко острова, но два са по-големи и основни. Унгуджа е по-големият и често именно той е наричан Занзибар. По-малкият се казва Пемба.

2. Островът е дом на почти изчезналата червена маймуна Колумб, занзибарският сервал и занзибарският леопард.

3. Тези земи са населени с хомо сапиенс от повече от 20 000 години.

4. Столицата също носи името Занзибар и най-интересната забележителност в нея е древният Каменен град.

5. Заради своята близост до Екватора, Занзибар се радва на прекрасно време през цялата година и равни дни и нощи (по 12 часа), като повечето Източноафрикански държави.

6. Освен с туризъм, местното население на островите се занимава и с отглеждане на подправки. Всъщност, понякога Занзибар е наричан “Островът на подправките”, заради карамфила, индийското орехче, канелата и черния пипер, които растат тук.

7. На островите са открити останки от древни керамични съдове, което показва, че от тук е минавал важен търговски път на древните Асирийци.

8. Невероятен факт е, че тук се е водила и най-кратката война в историята – Англо-Занзибарската. Британците бомбардират двореца Beit al Hukum и точно след 38 минути е обявено примирие.

9. Благодарение на мусоните, още през първи век араби, персийци и индийци плавали до бреговете на Занзибар с бързи плоскодънни лодки.

10. В миналото персийци, португалци, османци и британци са водели битки за контрол върху острова, на който се гледало като отправна точка към Източна Африка. Всъщност, Османският султанат пръв започнал да търгува с роби, подправки и слонова кост.

Вдъхновихме ли ви? Вижте нашите оферти за

Екзотична почивка на о-в Занзибар, Танзания

Свържете се с нас
📩 outgoing@alexandertour.com
☎ 02/ 983 33 22, 983 23 71; 0878 41 41 50