10 интересни факта за Сейшелите

Изумрудени лагуни, коралови рифове, уникална природа, райска градина от цветове и аромат на дъхави орхидеи. Тук са едни от най-красивите и чисти плажове в света с прозрачно бял пясък. Тук са уникалните палми Коко де Мер с мистериозните кокосови орехи от градината на Адам и Ева. Тук се предлага лукс, екзотика и спокойствие, събрани в едно. Ето и още 10 интересни факта за Сейшелите:

  1. Сейшелските острови са 155 – 42 гранитни и 113 коралови.
  2. Най-известния остров – Махе не е най-големия от островната група. Най-големия Сейшелски остров е атолът Алдабра – тройно по-голям от Махе, който е само 55кв. мили.
  3. Алдабра е и третия по големина атол в света (21 на 9 мили – 147 кв. мили, от които само 60 са наземни). Алдабра е дом на повече от 100 000 гигантски костенурки и милиони птици, риби и морски костенурки. Атолът е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Заради богатството си от растителни и животински видове, още през 19 в. големия естествоизпитател Чарлз Дарвин пропагандира опазването на острова като изключително ценен за човечеството природен резерват.
  4. Тъй като островната група технически включва и водните площи между островите, цялостния контрол върху площта му реално включва повече от 1млн. кв. мили.
  5. Най-високата точка на Сейшелите – Морн Сейшелоа е с 905 м. надморска височина. Върхът е лесно проходим и туристите стигат до най-високата му точка за 2-3 часа. При все че това е най-високия връх, гледката от втория по височина – Троа Фрер (Трима Братя) е по-красива. Задължително вземете водач. Скалите по тези планини са постоянно влажни и доста хлъзгави.
  6. Гранитните острови от Сейшелската група са най-старите в света. Те са различни от другите два известни екзотични острови – Мавриций и Реюниън, които са вулканични.
  7. Хищната фрегата-птица, която обитава островите има размах на крилата, който може да стигне до 2.3м. Тя може да прекара реейки се цяла седмица във въздуха, използвайки топлите въздушни потоци. За разлика от други морски птици, птицата фрегата не може да каца на плоска повърхност, тъй като няма как да се издигне след това. За това тя използва скални издатини и се храни от гнезда по дърветата и скалите.
  8. Палмовото дърво coco de mer, уникално за Сейшелите, ражда най-големите орехи в света – някои екземпляри стигат до 40кг. Самото палмово дърво може да достигне 1000 години живот и да стигне 100 фута височина. В Ботаническата градина на Махе можете да видите палмовото дърво, засадено от дука на Единбург през 1956-та, което е сравнително ниско и малко дърво. След това отидете в долината Маи на остров Праслин… Гигантските палми там помнят векове…
  9. Географски, Сейшелите не са част от Африка – както географски, така и културно и политически. Те са самостоятелни океански острови, също като Мавриций и Малдивите и отстоят на 1000 мили от Африка и 1500 от Индия.
  10. На Сейшелските острови не действат урагани и циклони – никога. За разлика от Мадагаскар, Мавриций и Карибските острови, те са извън обсега на тези сложни въздушни течения и формации. За съжаление, усложнения, предизвикани от земетръсни явления каквито са сеизмично формираните цунами, не са им спестени.

Почивка на Сейшелите

Свържете се с нас
📩 outgoing@alexandertour.com
☎ 02/ 983 33 22, 983 23 71; 0878 41 41 50

Leave a Reply