Палма де Майорка – магията на Средиземноморието

Красота, пъстрота, невероятно на пръв поглед съжителство на старинно и модерно, слънце, палми, яхти,  залези и лунни пътеки в прозрачната вода – това е  магията на Майорка. Някога наречен “Спокойният остров”, сега Майорка е островът на забавленията, изкушенията, безкрайните слънчеви плажове и времето, което “изтича” между две чаши сангрия.

Сангрия
Сангрия – испанска студена напитка с вино и плодове
Снимка: Andrew John Virtue Dobson

Столицата на Балеарските острови – Палма де Майорка

Столицата Палма Сити носи невероятното очарование на Каталунска Испания и е само на 10 км от Плая де Палма. Градът ще Ви очарова с романтиката на крайбрежието и старинната си архитектура, малките улички и цветни “петна” в еврейския квартал, типичните заведения и денонощен купон. Задължителните Ви спирки в опознаването на града трябва да са: Катедралата и езерото пред нея; дворецът Almudaina – древна мавърска крепост, а днес – официална кралска резиденция, “Слънчев дворец” от 18 в. , старинният квартал Portella, крепостта Castillo de Bellver и още.

Прекрасният град Палма де Майорка има население от около 333 хил души. Столицата е заобиколена от едноименен плаж, който е с дължина около 30 км. Плайа да Палма е най-известният плаж в града и винаги е пълен с хора. Предлага кристално чист пясък и условия за събиране на слънчеви лъчи, купони и отдих.

Малките магазинчета и рестонатчета в Палма

В Палма де Майорка освен идеална почивка можете да се насладите на интересните магазини, пълни с какво ли не. На всяка крачка има малки и приятни ресторантчета, в които можете да опитате местната кухня. Пресни плодове и зеленчуци, вкусни колбаси, риба и леки мезета. Испанците ги наричат “тапа” и се предлагат във всяко заведение край брега и във вътрешността на Палма.

Манастирът Люк – духовният център на Майорка

След като вече ви разказахме за столицата и забележителностите там, може да се отправим към вътрешността на острова. Едно от местата, от които ще се удивите е Манастирът Люк.

Разположен в североизточната част на острова. Манастирът се пази от образа на Черната Дева – наричана още „Богородицата на Люк”. Древна легенда разказва как статуята на Девата, е била намерена от пастир, скрита дълбоко в гората. Има и друга легенда, която разказва за лековитата сила на Богородицата.

Преди години в Палма, живяло бедно семейство. Имали едно дете, което се разболяло много тежко. Докторите не давали големи надежди за оздравяването му. Една нощ в съня на майка му обаче се появила Девата, която ги изпратила да се помолят за здраве в манастира в Люк. Трябвало да посетят манастира три пъти и то пеша. Бедните хора тръгнали към Люк. Това била последната им надежда. Манастирът се намирал на около 40 км от Палма и те стигнали там едва на сутринта. Помолили се и си тръгнали. След второто посещение състоянието на детето се влошило. Въпреки това целият град решил да съдейства на родителите и придружили семейството до манастира пеша. Майката се изкачила до най-високата скала до манастира, но уморена от пътя заспала. Когато се събудила, детето било оздравяло и тичало радостно около нея.

Тази легенда кара хората от града всяка година да изминават пеша маршрута до манастира и да се помолят за здраве и с годините това се е превърнало в традиция. Местното правителство дори поема разходите за охрана на шествието по пътя. Местните жители разказват, че в манастира пристигат хора от цял свят, за да се помолят за здраве. Манастирът е обект за посещение на поклонници от цяла Европа и Америка, водени тук от легендата за лековитата сила на „Черната Дева “.

Пещерите Драк

Не пропускайте да посетите и една от най-обичаните и най-необикновените атракции на остров Майорка – Драконовите пещери. По-известни като пещерите Драк – най-грандиозните и богати пещери на карстови образувания на острова. Дължината на благоустроените пещерни тунели е 1200 м., а височината на залите – до 25 м. За разлика от останалите пещери, в тези е топло. Кръстени са на същество със змийско тяло и криле на прилеп. Жителите на Майорка вярвали в това същество и неговата мощ като задачата му била да пази острова от крадци.

Разходката в тях е с продължителност около 1 ч., а малко преди края се стига до подземното езеро Мартел, където може да се насладите на неповторимо преживяване – под приглушено осветление, на фона на светлинно шоу, да присъствате на класически концерт на живо – 4 класически произведения и невероятната акустика на пещерата. След края на изпълнението имате възможност да се разходите из езерото с лодка, карана от гондолиер.

Валдемоса – градчето от приказките

На остров Майорка има не само курортни селища, пещери и манастири но и много малки китни градчета, едно от които e Валдемоса. Там ви очакват тесни калдъръмени улички и старинни къщички, накичени с прекрасни цветя и красивите възвишения на планината Трамунтана. Градчето се намира само на 17км от Палма.

Валдемоса е любимо място за отдих на интелектуалци, художници и писатели, мощен енергиен център и източник на вдъхновение, родно място на единствената майоркинска светица – Св. Каталина Томас. Тук се е намирал летният дворец на средновековния владетел на Майорка, крал Санчо, подарен по-късно на монаси картезианци, които построяват манастира La Cartuja de Valldemossa. С красивите градини, монашеските килии, уникалната аптека на манастира, както и килиите с лични вещи на композитора Фредерик Шопен и любимата му Жорж Санд, манастирът се е превърнал в една от забележителностите на острова. Тук Фредерик Шопен и любимата му създали някои от най-известните си произведения.

Културният живот на острова

На острова културният живот се развива все повече и повече. Музиката, артистите, доброто настроение и танците са част от една средиземноморска култура, която става любима на всеки пътешественик, посетил Майорка.

Знаете ли, че България е допринесла за културата в Палма де Майорка. Всяка година през ноември тук се провежда оперен фестивал, създаден преди около 30 години от Борислав Иванов и оттогава в него всяка година участват и български оперни певци.

Това са само част от забележителностите и китните местенца на острова. Майорка е съчетала в себе си древна история, влияние от безброй култури и динамичен начин на живот. Десетки исторически забележителности, величествена готическа катедрала, средновековни улички, галерии, първокласни ресторанти и барове, са притегателна сила за туристите от целия свят. Мекият средиземноморски климат, типичната кухня и райските плажове превръщат Майорка в любимо място на знаменитостите. Насладете се на бохемския ритъм на живот – тук няма да скучаете дори минута!

Вижте нашата оферта за

Почивка в Палма де Майорка

Свържете се с нас
📩 outgoing@alexandertour.com
☎ 02/ 983 33 22, 983 23 71; 0878 41 41 50

Leave a Reply