Когато си в Лисабон …

lisbon

Топлата Португалия и в частност очарователният Лисабон бързо се превръщат в туристическата столица на Европа. Според запалените пътешественици и експертите в бранша, Лисабон ще се превърне в новата #Барселона. И ще бъде задължителна спирка и любима точка, събрала в себе си всички позитиви на предпочитана посока за екскурзия или почивка.

Лисабон
Споделяме нашите 10 причини да се връщаме там отново, и отново.

1 Директните полети на Bulgaria Air – вече нямаме оправдание да отлагаме планираното посещение на красивата португалска столица. Летището в Лисабон е близо до центъра, има удобно метро, което ще те отведе до почти всяка точка на града.

2 Кварталът Belem – заради кулата, музея Берардо и много други в района всъщност, но най-вече заради шедьовъра Mosteiro dos Jeronimos с църквата и фантастичния манастирски двор.

3 Сладките изкушения в Pasteis de Belem – докато сме още в Белем, не пропускаме да се наредим на опашка за поне един pasteis. Това е изключително вкусният тестен десерт, който ще срещнете във всяка пекарна в града, но който тръгва именно оттук. Рецептата за малката кошничка от тесто се пази в тайна вече повече от 200 години! И дали заради този факт, дали заради доброто обслужване или атмосферата на квартала … но в комбинация с еспресо на крак (по типичен местен маниер) твърдим, че тук е най вкусен!

4 Разходка с легендарния трамвай 28 – откъдето и да го хванеш, виждаш града в нова светлина. Пробива си път през учудващо тесни и стръмни улички. Пътниците са колоритна смес от местни и туристи и когато не си зает да ги изучаваш, виждаш църкви, музеи, магазини, кафенета, които иначе може би щеше да пропуснеш.

5 Mira Duro на всяка крачка – буквално това са местата, от които се разкрива гледка към града. И те наистина са на всяка крачка и зад всеки завой, обикновено с типичните сини плочки. Само не забравяй фотоапарата 🙂

Лисабон

6 Океанариумът – твърдят, че е вторият най-голям и красив в света, събрал разнообразни видове водни (и не само) обитатели. Намира се до Парка на Нациите. Той е извън обичайният туристически кръг, но също си залсужава посещение и е задължителна спирка, ако сте с деца.

7 Атмосферата – градът е като голяма кутия шоколадови бонбони с различен вкус. И всеки път ти предлага нещо различно, но задължително апетитно. Всеки квартал, всяка улица и заведение имат собствен живот. Жълтите трамваи, керамичните плочки, красивите врати на сградите, магазинчетата за коркови изделия, пекарните, морските ресторанти, гледките към реката и моста и статуята на Исус … не е трудно да заобичаш Лисабон силно и завинаги!

Лисабон

8 Колкото и да обичаме историята и разказите за славните времена на легендарни открития и постижения на португалците, стигаме до два любими района. Chiado – не че там няма музеи и исторически кафенета, но е много съвременно и с модерни ресторанти на всеки ъгъл. Тук ще попаднете на местни в обедната си почивка, които хапват бавно, четат или се препичат на слънце на някоя пейка и никак не бързат да се върнат в офиса 🙂 Ако търсите барове и атмосфера, Bairro Alto е вашето място! Това е типично младежки район, с много exchange студенти, както и туристи в търсене на забавление и нощен живот. Въпреки разнообразието от барове, тук всичко се случва на улицата – взимаш си сангрия или бира от заведението и излизаш навън. Със сигурност ще се заговориш и запознаеш с някой местен, който знае къде си заслужава да продължите нощта след Bairo Alto.

9 Фадо в Алфама: Казват, че за да опознаеш душата на португалеца, трябва да го чуеш да изпълнява фадо. Нежната и специфична музика са характерни за историческия квартал Алфама. Той е страхотен за разходка – живописни улички и къщи, деца ритат между вратите им, отвсякъде се чува жалното фадо. Хората пеят, докато простират или метат пред вратите. Атмосферата тук наистина е по-различна и автентична. Ако вече сте се насладили на интернационалния облик на Bairo Alto, тук ще изпитате носталгия и ще се потопите в душата на града. Непременно посетете някой от фадо ресторантите, характерни за района и се насладете едновременно на добра кухня и изкуството на фадо.

Лисабон

10 И, разбира се, храната – култовите заведения тук са много и заслужават да им се посвети отделна статия, и все пак, ще споменем няколко: Cervejaria Ramiro (наистина култов и почти невъзможен без предварителна резервация), Decadente в Bairo Alto, Cantinho do Avillez в Chiado, Tágide Wine & Tapas Bar отново в Chiado, À Margem в Belem, многобройните и разпръснати киоски из целия град (обикновено предлагат сандвичи и десерти, но няма да сбъркате, ако изберете да хапнете на крак нещо от там, не пропускайте и кафето). Истината е, че шансът да попаднете на лоша кухня тук е близък до нулата. Да попаднете на най-вкусното и питателно ястие в живота ви, е съвсем реален.

Вижте нашата оферта за

Нова Година в Лисабон

Свържете се с нас
📩 outgoing@alexandertour.com
☎ 02/ 983 33 22, 983 23 71; 0878 41 41 50

Leave a Reply