Как пътуваме из Балканите по време на пандемия

Пандемията от COVID-19 напълно обърка плановете на всички пътешественици през 2020 година. След всички ограничения, под знака на които премина миналата година, тази се надяваме, че нещата постепенно ще започнат да се нормализират. А докато положението съвсем влезе в познатите от преди „релси“, предлагаме малко информация за това как можем да пътуваме на Балканите и къде бихме могли да влезем без PCR тест (поне към момента).

Страни, в които можем да влезем без PCR тест

  • Румъния

Имаше период, в който границата с Румъния беше затворена, но в момента положението не е такова. Сега северната ни съседка изисква негативен PCR тест, направен максимум 72 часа преди влизане на румънска територия, но само за пристигащите от страни с повишен епидемиологичен риск. Добрата новина е, че за пристигащите от България не се изисква PCR тест, нито карантина, отбелязват от dir.bg.

Ако сте решили да пътувате до страната на Граф Дракула, имайте предвид, че е в сила ограничение на движението между 23:00 вечерта и 05:00 сутринта. В случай че ви се наложи по някаква причина да излезете през нощта, ще трябва да представите декларация на собствена отговорност за целта на придвижването. Там обаче съвсем спокойно можете да отидете на заведение, театър или кино, защото те работят с капацитет 30 или 50%. Наскоро дори отвориха моловете и магазините.

  • Сърбия

Нашенците съвсем спокойно може да пътуват и до Сърбия, защото от средата на януари отпадна изискването за задължителен PCR тест за съседните държави. В западната ни съседка обаче има въведени много строги правила, макар да няма вечерен полицейски час. Заведенията там работят, но до 20:00 ч.

Заведенията и търговските центрове работят до 20 часа през седмицата и са затворени през почивните дни. Пазарите са отворени всеки ден до 15 часа, а хранителните магазини с час по-дълго. Местните и гостите на страната могат да гледат и кино, но до 17:00 ч., а аптеките, бензиностанциите и службите за доставка на храна работят без ограничения.

  • Северна Македония

Това е една от съседките със сравнително леки мерки срещу пандемията. Няма задължителна карантина или изискване за PCR тест при влизане. Няма също така и вечерен час, а ресторантите и заведенията ще ви посрещнат с отворени врати чак до 21:00.

Страни, които изискват карантина или PCR тест

  • Гърция

Южната ни съседка Гърция е по-безкомпромисна при прилагане на мерките срещу коронавируса – вечерен час между 21:00 и 05:00, а през уикендите от 18:00 до 05:00 ч. Независимо по какъв начин ще влезете на територията на страната, до 22 февруари ще бъдете подложени на 7-дневна карантина. Освен това всички трябва да попълнят пътнически формуляр за локализиране – Passenger Locator Form. Нужен е отрицателен PCR тест.

  • Турция

Всеки, който иска да посети Турция, също ще трябва да представи отрицателен PCR тест. Важно условие е той да е направен не по-рано от 72 часа преди пътуването. В случай че нямате такъв, ще трябва да бъдете под карантина за седмица. Изискването за PCR тест обаче не важи за деца до 6-годишна възраст и за транзитните пътници, които не напускат трансферните зони на летищата, както и за шофьорите на ТИР и екипажите на въздухоплавателни и морски плавателни съдове.

В Турция има комендантски час между 21:00 и 05:00 часа сутринта. През почивките дни забраната важи от петък вечерта до понеделник сутринта. Чуждестранните туристи обаче са освободени от наложените ограничения през уикенда. За жалост, ресторанти, заведения, кафенета не работят – освен с кетъринг. Няма да можете да посещавате също и музеите, спортните зали, кината, театрите и нощните клубове, а търговските центрове са с променено работно време – от 10:00 до 20:00 часа.

Вижте още:

А ако ви се пътува някъде на топло, можете да разгледате нашите предложения за почивка в Египет.