Халонг Бей и още няколко причини да оставиш сърцето си във Виетнам

Виетнам

Накъдето и да се обърнете във Виетнам, виждате ярки цветове, красиви пейзажи и натоварени улици!

Ханой е градът, който ще почувствате като наистина жив, докато Са Па е живописно място, излязло сякаш от приказките. А какво да кажем за популярния Халонг Бей – заливът на Дракона, който неслучайно е обявен за едно от седемте чудеса на природата? Тук хората са сред най-гостоприемните в света – ще ви поканят в дома си, а след това ще останат в сърцето ви.

Ето няколко неща, които правят приключението във Виетнам незабравимо.

Виетнам

1. Халонг Бей или спиращият дъха залив

Буквалният превод на името му означава „Където драконът се спуска в морето“. Местните легенди твърдят, че хилядите острови в залива са създадени от велик дракон, живеещ в планините. Долините са формирани от неговата мятаща се опашка, а когато кацнал в морето, нивото на водата се покачило толкова, че само островите, които виждаме днес, останали на повърхността.

От 1994 г. насам Халонг Бей е част от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО, а разглеждането му е повече от достъпно. Круизни корабчета от най-различна големина кръстосват залива, като можете да изберете и да нощувате на някое от тях. Задължителна спирка в местността са и пещерите, със своите интересни скални формации и необичайна атмосфера.

Виетнам

2. Архитектура и култура на кръстопът

Месположението на Виетнам прави държавата податлива на влияние на различни култури. Цивилизацията Дай Виет властвала на север, а по-късно и в цялата страна, а останките от китайското влияние над нея може да бъде видяно в много исторически сгради, включително известния Храм на литературата – древен университет, в който се обучавал елита на страната преди векове.

На юг от будистите Дай Вет живял народа Чам, които за разлика от тях изповядвали хиндуистката религия. Тяхната култура често ги изправяла на нож със северните им съседи. Кралството на Чам по-късно се изгубило, заради инвазията на Дай Вет, но наследниците им все още живеят в Камбоджа и Малайзия.

Виетнам

3. Важността на храната

Виетнамците са обсебени от храната до такава степен, че често стигат до конфликти. Например местен от Сайгон вероятно няма да е никак съгласен с ханоец относно правилния начин за приготвяне на традиционното ястие по. Трудно е да кажем кое точно прави виетнамската кухня толкова привлекателна, но в нея се усеща влияние от Китай и Франция. Бирата също е много важна част от храненето им – оказва се, че почти всеки голям град има своя марка.

4. Военната история

Несъмнено доскоро държавата беше позната главно с трагедиите от виетнамската война. Виетнамците обаче гледат на войната като част от успешен процес на деколонизация – победата над французите и оттеглянето на американците е част от изграждането им като нация.

Много забележителности в страната, свързани с войната, отразяват тези възгледи. Исторически места в Сайгон са превърнати в мемориали и музеи, възхваляващи триумфа на нацията – тунелите Ку Чи, музеят на Останките от войната и Палатът на обединението са само част от тях.

Виетнам

5. Природната красота

На север се наблюдават множество карстови форми, а особеностите на района са причини за възникването на вече споменатия Халонг Бей и множеството езера на Ханой. В централен Виетнам, близо до град Муй Не, пясъчни дюни в червено и бяло привличат туристите с красотата си. На юг пък е делтата на река Меконг, която позволява на посетителите да видят как е изглеждал живота на хората, заселили се в региона в древността.  

Не пропускайте нашите оферти

Нова Година 2020 във Виетнам – екскурзия и почивка

ЦЯЛ ИНДОКИТАЙ – Виетнам, Камбоджа, Лаос и Мианмар

Автентичният Индокитай: Виетнам, Лаос и Камбоджа, ЕСЕН 2019

Свържете се с нас
📩 outgoing@alexandertour.com
☎ 02/ 983 33 22, 983 23 71; 0878 41 41 50