Екскурзии в Мексико

Юкатан

Юкатан /Yucatán) е полуостров в Мексико, Северна Америка в източната част на страната. Юкатан е един от общо 31-те щата на Мексико. Административната столица на Юкатан се казва Мерида и се намира в северната част на полуострова Юкатан.
Полуостровът е известен с подводните си пещери – удивителни природни образувания и с човешките архитектурни постижения – храмовете на маите. На площ от приблизително 180 000 км2, с най-висок връх 1 122 в планината Мая, на Юкатан се намира изобилие от флора и фауна – палми, хасти, тропически гори, тръстика, агаве, кокосови палми. Полуостров Юкатан е заобиколен от водите на залива Кампече на запад, Мексиканския залив на север и Карибско море на изток и е задължителна дестинация ако някога решите да се отправите на екскурзия и почивка в Мексико.

Подводните пещери на Юкатан са се образували от порестия и на много места рехаво разяден от водите варовик. Под повърхността на полуострова се крие цяла подземна речна система. Между плажа дел Кармен и Тулум е самовъзникнала и се е развила над 560 км мрежа подземни канали, много от които често посещавани от туристи, но все така впечатляващи. Снимката, която задължително трябва да направите докато сте на почивка и екскурзия в Мексико е подводен кадър в лазурносините води на подземните езера, често огрявани от слънчева светлина през процепите на скалата отгоре подобно прожектор.

Какво са подземните пещери без своите cenote – кладенеците. Ценоте произлиза от майанската дума “dzonot”, която означава свещен кладенец. Пещерите и кладенците на полуостров Юкатан са важна част от културния и религиозния светоглед на Маите. Те са връзка с подземния свят, наречен Хибалба и както много семостоятелно възникнали религии се отнасят до вярата в задгробния живот, като място, населено с митични същества. През тези прозорци вещите в изкуството на магиите се смятало че могат да общуват с мъртвите. Маите имат традиции в използването на халюцогенни вещества и този диалог за много от днешните жители звучи все така достоверно, както преди хиляди години. Свещени ритуали и тържествени церемонии на маите са били провеждани в тези подземни зали, като обществото обитаващо полуострова е погребвало там и своите мъртви, в надеждата че оттам те ще намерят пътя към другия свят.

Освен религиозно и културно, подводните пещери в Юкатан са и географски значимо място за любителите на природата. Топлите пещери са местообиталище на много удивляващи човека форми на живот, уникални за пещерната среда в световен мащаб. Някои от обитателите на пещерите са разнообразни видове скариди в интересен цвят и форма.

Сак Актун е втората по дължина подземна пещера в Юкатан, на първо място се нарежда Окс Бел Ха. Двете са съответно със 156км и с 172км. Сред криволичещи подземни меандри, освен по повърхността, така и под водата можете да видите чисто пещерните сталактити, сталагмити, варовикови колони и други, като гледката под водата е приказна.

Природните красоти на Юкатан продължават и по повърхността на острова. Влажната тропическа гора е дом за много растителни и животински видове – сред растенията са екзотичните агаве, орхидеите, маракуя, папая, питая, авокадо, портокали, красиви цъфтящи дървета, различни видове палмови дървета и съвсем обикновената царевица, която за маите е била свещено, а обширните тресавища и гори, в които се крият сурикати, ягуари, мравояди, белоопашати елени, леопарди, скунксове, игуани, змии, пеперуди, паяци, скорпиони, както и естествената среда от тайнствените градове на маите са поводда разгледате Юкатан като един от туристическите феномени на нашето време.На полуострова, разделен между Мексико, Гватемала и Белиз, има и многобройни плажове и курорти ( като прочутия Канкун ), които привличат вълни от туристи.По всички снимки, рекламиращи дестинацията Мексико ще видите голямата пирамида в Чичен Ица, в северната част на полуостров Юкатан.Целия древен град на маите е целогодишно посещаван археологически паметник в Мексико и е редно да е първи в списъка със забележителности, които приготвяте, когато се отправяте на екскурзия и почивка в Мексико, Юкатан.

Останките от цивилизацията на маите е съхранена благодарение на общите усилия на съвременните институции, отговорни за опазването на културните паметници. Самите наследници на маите никога не са проявявали склонност да заличат езическото си минало, въпреки покръстването в християнството по време на Великите географски открития. Освен с календара си, който свършва през 2012 и е повод за мнозина да смятат, че това ознаменува и краят на света, маите използват собствена писменост и календар още 3000 години преди Христа. В края на 10 в. маите водят битки с толтеките, племе от Централно Мексико, и с концентрацията им в северната част на Юкатан цивилизацията започва да преживява своя упадък, както всяка световна цивилизация с продължителна история. И до днес влиянието на първите конкестадори не е толкова силно, че да е променило коленното население на Юкатан. На полуострова има много практики, останали от стотици години. Добре развит е риболовът и корабоплаването, а туризмът оказва сериозен ефект върху общия приход на местното население. Извличането на естествен каучук е друг отрасъл, който осигурява приходи на жителите тук.

Всяка година полуостров Юкатан е посещаван от туристи от цял свят, сред които и българи. Да се купи самолетен билет до Мексико не е евтино и за много пътешественици пътуването и екскурзията до Юкатан са не евтин вариант за пътуване и пътешествие по света. В Юкатан е развита една от най-старите и забележителни човешки цивилизации, тази на маите и интересът към тях не намалява. Останките от две ранни американски цивилизации – на маите и на толтеките не са напълно проучени, макар най-известните от тях да са отворени за туристи и на пръв поглед да не крият предизвикателства за археолозите и етнографите. Културните центрове Изамал, Чичен Ица, Дзибилчатун, Уксмал, Кабах, Саийл и Лабна продължават да вълнуват въображението и умовете на любителите на мистерии и остават загадка за пълния прогрес, до който са били във времето на своя възход тези цивилизации.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.