Акведуктите на перуанските индианци са толкова умело построени, че два от тях са си завоювали място сред десетте най-известни водопровода на древността.

Баните на Тамбомачай
Известен още като ”баните на инките”, Тамбомачай се състои от водопроводи, ниши и фонтани, канали и каскади, които продължават да пренасят води от близсия водоизточник и до днес. Тамбомачай е само на 8 км от Куско. За инките водата е от голяма важност, въпреки че не са застрашавани от нейната липса, подобно пустинните обитатели. Някои археолози смятат, че тя е имала своето участие като елемент в религиозните ритуали. Тамбомачай вероятно е бил кралска градина, където буйната растителност се е поддържала чрез сложната система от водни канали.

Акведуктите на инките в Наска
За тях се счита, че са били построени между 3 и 6в. от новата ера, с чисто практична цел – да се докара и съхрани вода в плато без много растителност и продължителни суши. Водата се доставяла до нужните места чрез подземно прокопани канали. Концентрични каммени кръгове отвеждали стичащата се вода към тези канали. Те се използват и днес от местните, като цялостната система от канали, кладенци и изкопи работи в единство, наречено “пукиос”.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.