Езерото Титикака е разположено на южната граница на Перу с Боливия и е най-високо разположеното плавателно езеро в света, както и най-голямото в Южна Америка. То се напоява от пет речни системи – Рамис, Коата, Илаве, Хуанкане и Сухез – и от повече от 20 други притока и се оттича през една река – Рио Дезакуадеро. В самото езеро се разполагат четиридесет и един острова, някои от които гъсто населени. През последните години нивото на езерото спада сериозно, поради намалялото количество вода, идваща от топенето на високопланинските ледници и след поредица сухи сезони.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Крайбрежието и островите на езерото Титикака се обитават от перуанските жители, напълно и хармонично приспособени към езерната природа – те приготвят своите домове и покъщина сплитайки почти всичко от езерната тръстика тотора, която е и най-издръжливата във вода материя, позната на човечеството. Смята се, че с корабчета и лодки, направени от тази тръстика се е реализирало разселението на народите по света, като се започне от Египет и се стигне до далечните от всякаква суша, но достигнати от гения на човека и простата природна лодка от тотора Великденски острови. На изкуствено създадените от тотора островчета Урос се разполагат цели поколения със воето домакинство, също така изработено от тръстика. Първоначалната идея за тяхното създаване е била защитна – при опасност от нападение, островите, подобно огвомните океански военни плаващи бази, могат да се поместят навътре, към водата или изобщо да променят своето местоположение.

Не случайно споменаваме колко важна за обитателите на Титикака е връзката им с природата. Съвсем като в митичното Макондо, поколения се раждат, множат и преминават без да имат необходимост от нововъведенията на непрекъснато развиващата се цивилизация. Митовете на древните инки и идеите за първообраза на сътворението и връзката на човека с него са силно заложени и в народите от високопланинското водно царство – на остров Амантани общо двата планински върха на целия остров са наречени Пачатата (Земята-Баща) и Пачамама (Земята-майка), с което перуанците от Титикака заявяват своята земя като изначална за сътворението и център на света, както е сред много древни общества. Животът със съзнание, че твоя народ и земя са центърът на всичко сътворено прави възможно тези, изостанали в очите на съвременния човек народи да живеят мирно и с убеждение за самодостатъчност. Буйната природа около водния басейн, даровете от храна и едва променящите се сезони наистина правят Титикака слаборисков район, без големи сътресения, природни катаклизми и необходимост от външна помощ и намеса.

За това и непрекъснато посещаваното като топ туристическа дестинация на Перу езеро Титикака не предлага никакви условия за стандартен туризъм – на остров Амантани например няма построени хотели, няма коли и продоволствения въпрос е разрешен с няколко малки магазина. На терасираните ниви, обработвани ръчно, се садят и отглеждат основни посеви и насаждения от картофи и пшеница. Основните обитатели на острова рядко използват електричество – произведено от захранващ се с бензин генератор, то не е по техния джоб и те предпочитат да се осветяват с газени лампи и свещи и да готвят на огън. Ако искате да се настаните и все пак да пренощувате на острова, има семейства, които при наличие на свободни места могат да ви подслонят в дома си – те спазват определен код за настаняване на чужденци и се радват на допълнителни подаръци като олио, ориз и захар, както и училищни пособия и книги за децата им.

Остров Такил се радва на по-големи удобства за туристите и предлага ресторанти, настаняване и удобства като електричество, произведено от соларни системи, инсталирани по покривите на някои домове.

Най-популярен от островите в езерото Титикака, Перу остава Островът на слънцето (Исла дел Сол) – сух и полупустинен релеф от скали, необлагородяван допълнително, островът подслонява около 800 местни жители, които се прехранват със земеделие и риболов. На островът има повече от 180 руини, повечето от които от 15 век, периода на разцвет на културата на инките. Сред тях са Свещената Скала, подобния на лабиринт Чикана, Каза Пата и Пилко Каима. И на този остров жителите вярват, че тяхното обиталище е центърът на световни събития, каквото е раждането на богът Слънце.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.