Пет важни места по пътя – Тибет и Непал

НИАЛАМ

Известен още като Цонгу – е малък тибетски град, близо до границата с Непал. Като част от екскурзията до Тибет и Непал, Ниалам е важна стратегическа точка, през която ще преминете, прекосявайки границата между двете държави. Днес преминаването през него е безопасно, но назад във времето Ниалам е бил известен като „Дверите на ада” сред търговците от Непал, от което се подразбира, колко склонен на преговори е бил града по времето на своята стратегическа важност.
Ниалам се издига на 3 750м. надморска височина и както повечето селища в областта е с каменни сгради с покриви от ламарина.

СВАЯМБУНАТ

На 150 км. от Ниалам, в Катманду ще видите Сваямбунат, древен религиозен комплекс от сгради, построен на хълм в Катманду. Религиозната ступа (обединени в едно будистки сгради с религиозно и смесено предназначение) се състои от храмове и светилища и сравнително новопостроен тибетскиманастир. Ступата се нарича още Храм на маймуните. Сваямбунат е една от най-големите ступи, която ще видите по време на вашата екскурзия в Непал. Големии молитвени барабани и височина, от която се разкрива великолепна гледка към града и цялата долина на Катманду. Маймуните, оставени да битуват свободно сред храмовете и светилищата в ступата са основно макак и тъй като имат статус на неприкосновени, са свободни да вършат всякакви бели. За това внимавайте с блестящите предмети, каквито са фотоапаратите, термосите и другите метални вещи и пазете храната си.

БАКТАПУР

Древният град Бактапур, Непал е третия по големина град в района и бивша столица на Непал. Градът е в списъка на ЮНЕСКО заради своите храмове, богата култура и произведенията на изкуството от дърво, метал и камък. Забележително е колко добре е съхранен града и неговото културно богатство през вековете, нито революцията в областите на Китай, разрушила великолепни културно-исторически паметници, нито местни бунтове и разрушения са повлияли на съхраняването му – обща цел на обществото на Непал. Бактапур е разположен в плодородна долина и е достатъчно добре снабден с вода. Местните занаяти, сред които грънчарството са отлично развити и освен практичните грънци, които непалците използват в ежедневието си, можете да купите и глинени фигури на слонове и митични същества, както и малки глинени чинии, използвани при богослужение. Тук, за разлика от Ниалам, търговията и стратегическото положение на града, връзка на Непал с Индия единствено са допринесли за просперитета и разрастването на града.
В Бактапур ще се срещнете с дървото бодхи, под което Буда получил просветление.

ТИНГРИ

Градче, в което се отбиват туристи главно за да пренощуват на път за Еверест, Тингри има една единствена главна улица, около която са съсредоточени жилищата на местните, както и много малки и симпатични ресторанти, къщи за гости, магазини и религиозни светилища. Тук можете да направите великолепни снимки на Хималаите. От Тингри можете да видите при ясно време и издигащия се гордо Еверест. По време на вашата екскурзя до Тибет и Непал, Тингри е задължителна спирка и в нашите пътешествия до там, възхитените фотографи са тези, които могат да загубят часове в снимки на Хималаите.

МАНАСТИРЪТ РОНБУК

Кацнал на края на ледника Ронбук, на 5100м. надморска височина, манастирът Ронбук е сред най-високо построените манастири в света, само на 200м под Северния базов лагер на Еверест. Пътят до него се вие зрелищно сред остри зъбери и дълбоки пропасти и е общо взето, третокласен, ако се опитаме да го категоризираме като удобства. Манастирът Ронбук не е древен, макар че е вече на цял век, но почти 4 века преди него на мястото възникват първите молитвени домове и сакрални сгради, обитаване от посветени монаси. Вкопани в скалите, първите пещери, използвани за медитация все още могат да се видят високо над манастира. На тази надморска височина, почти два пъти колкото най-високия ни връх, Мусала, можете да видите необикновени гледки, сред чистия, поразреден въздух. Дъждове и облаци могат да ви покажат размаха на стихиите и голите върхове наоколо да ви накарат да жадувате за природа. Пътуването в Тибет не е за всеки. Трябва да сте отворени към духовните практики и светоглед на непалците и тибетците, за да можете да разберете техния свят. Не случайно и Тибет и Непал са сред страните с най-нискоквалифицирано медицинско обслужване и брой лекари на глава на населението. Всичко тук, включително медицинските грижи са оставени на природата и култът към нея. Тибетската медицина и духовните напътствия, за които можете да научите повече в манастира, имат своята утвърдена позиция не само сред местните, но и на световната карта.

ШИГАТЦЕ

Важен духовен център на Тибет и вторият по големина и град е разположен на около 3900 м.н.в. Шигатце е градът на Панчен лама – вторият по ранг след Далай лама и манастирът Ташилунпо – най-голямата функционираща монашеска институция в цял Тибет. В Ташилунпо са построени хиляди помещения, много сгради, няколко десетки храмове, безброй параклиси, обитавани от повече от четири хиляди монаха. Златото, скъпоценните камъни и фреските също са в изобилие, но може би най-голямата забележителност е огромната статуя на Буда, висока 26 м.

Тингри

Манастирът Ронбук

Ниалам

Храмът на маймуните

Катманду – Храмът на маймуните

Бактапур

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.