Теракотената армия в Сиан – Китай

Теракотената армия от хиляди военни фигури е една от най-големите забележителности на китайския град Сиан.

Теракотената армия и нейните странни войници, всеки един от тях с различно лице, е била заровена в земята през 210 г. пр. н. е. заедно със смъртта на Циншъхуанди, първият император на Поднебесната. При все че от откритието досега са минали почти четиридесет години, учените все още не знаят какви още приказни предмети могат да бъдат открити в неизследваните камери на огромната подземна пещера в която се помещава армията. Некрополисът на царското величие крие много загадки.

Тук можете да видите виртуална разходка из гробницата, отворена за посетители.

Тихата войска е трябвало да охранява входът към гробницата на императора, намираща се под друг хълм и е централното съоръжение от погребалния комплекс. Теракотената армия в Сиан е една от безценните археологически реликви в Сиан. До момента обаче гробницата на императора не е отваряна и разглеждана. Една от причините е, че в дълбините на пещерата се установява и голямо количество живак.
Предполага се, че търсещия елексир за вечен живот император е поглъщал и живак, което е довело до ранната му смърт на 50 годишна възраст.

Хилядите теракотени войници в цял ръст, изработени специално, за да охраняват обсебения от безсмъртието император в неговия задгробен живот, продължават да бъдат екскавирани от обикновени хора, наети да работят под вещото напътствие на археолозите от Баварския университет, специалисти по съхраняване на археологически находки. Новооткритите статуи носят белези на оцветяване – някои техни части проблясват в розово и червено. За ужас на археолозите, лакът върху войниците изсъхва бързо на въздух и се олющва, като безвъзвратно пада от повърхността. С тяхна помощ много от красивите цветове, покриващи различни части от предметите и фигурите на теракотената армия биват съхранени.

Трудно е да се съхранят пъстрите цветове, зелено, червено и бяло, които например покриват дървен щит, отдавна отдавна изгнил в земят, от когото не е останал и спомен, но специалистите намират начин да се справят дори с това.

Теракотената армия е открита случайно през 1974 година от селяни, копаещи кладенец близо до сегашния китайски град Сиан. Една от най-големите археологически находки на изминалия 20 век – великолепната колекция от над 8000 войника и техните бойни карети, 520 коня и 150 кавалеристи. Височината на войните варира между 184 см и 197 см. През лятото на 2012 Теракотената армия се увеличи с 120 нови войници, коне и колесници и над 300 битови предмети, оръжия и щитове. Теракотените хора не са единствено воини, по служба там са изобразени още роби, актьори, слуги, акробати и други. Днес хилядите войници от Теракотената армия са достъпни за обществени посещения, а гробницата е част от ЮНЕСКО – Списъка на световното културно и природно наследство

Част от Теракотената армия, която е една от историческите гордости на Китай можете да видите в Истанбул до 20 февруари 2013 в изложбата на тема “Съкровищата на Китай”, в Двореца- Музей “Топкапъ” в Истанбул.

Хипотезата на Морис Котерел

Изследователят Морис Котерел, ирландец по произход, подлага под съмнение теорията, че Теракотената армия е била създадена за да охранява гробницата на мъртвия император. Неговото предположение е доста по-екзотично и сложно – на база на китайските митологични вярвания, Морис Котерел стига до извода, че цялата гробница представлява закодиран разказ за китайското научно познание. В духа на езотеричните учения и след успеха на „Шифърът на Леонардо”, повечето учени гледатна тази теория като на част от тенденцията всяка голяма загадка да се разглежда като част от код, водещ към още по-голяма тайна.

Наблюденията на Джон Ман

Историкът Джон Ман коментира особеностите на теракотената армия, които да дадат насока към тълкуването на тяхната функция.
Той е забелязъл, че хората в нея не носят белези на несъвършенство, следователно като образец не са послужили реални хора, които носят белези на остаряване, болести или уродливост. Така теорията, че бойците послужили за модели са били заровени живи е подложена под съмнение. Някои от теракотените фигури са преживели пожар и това ни лишава от възможността да видим какви са били техните външни белези, възможно е много от тях да са били оцветявани и глазирани с пигменти.

 

Некрополисът е построен от над 700 000 артисти, занимаващи се с различни части от комплекса, от оцветяването до изработката, която е смайваща. По някои скулптури могат да се видят и най-малките болтчета, свързващи отделните елементи от тяхното въоръжение.
За съжаление, разкопките в района на некрополиса показват и жестокостта на императора, заповядал нейното създаване – наред с войниците са открити и хиляди скелети, вероятно на работниците, участвали в проекта. Фактът, че те са погребани там може да се тълкува като жестокост от страна на императора – те или са били избити, или изобщо не са имали възможност да се приберат при семействата си, а вероятно са измирали и при работа в лоши уславия.

Гробницата на теракотената армия е частично отворена за туристи, като някои части са официално забранени за снимане. Само ВИП личности с признат световен статут са допускани до някои от разкопките, забранени за простосмъртни. Такава ВИП личност е кралица Елизабет 2-ра.
Според преценката на експертите, откритието на теракотената армия е едва 1% от цялостното находище, а това наистина означава, че чудесата с теракотената армия предстоят!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.