Тайландските острови са стотици, без да се броят сателитните малки късчета земя, около по-големите острови, които също биха имали статут на остров, от гледна точка на възможността за акостиране и обитаване. Днес ще се запознаем с най-посещаваните тайландски острови и заливи, чиято популярност се дължи на действителната красота и екзотика, с която се славят.

Проучване сред тайландците показва, че за най-красив остров самите тайландци посочват остров Кох Самуи. Подобно Флорида в САЩ много тайландски пенсионери биха предпочели да прекарат старините си сред спокойствието, природата и красотата на Кох Самуи. Островът е приятелски настроен и към чужденците – добре развита туристическа инфраструктура, достъпни цени,особено на храната, високо ниво на обслужване в хотелите, дори ниска категория, гостоприемство и приятелско отношение от страна на местните правят почивката и екскурзията в Тайланд наистина релаксиращо преживяване.

Остров Пукет е от големите тайландски острови, с дължина от 48 км и ширина от 21 км той практически е най-големият остров в Тайланд. Освен почивка на самия остров, десетки малки предприемчиви собственици на нови яхти предлагат различни екскурзии до съседните острови, сините плажове, зрелищни места за гмуркане и природни резервати. Самия остров Пукет целогодишно е обсаждан от туристи и ако успеете да се разминете с тълпите по пазарите и центърът на главния град на острова, ще се запознаете отблизо със сградите и инфраструктурата, които векове влияние от Португалия и Великобритания е влияело върху архитектурата на града и сградите в него.

Пукет е мястото за любителите на водните спортове и гмуркането. Условията за сноркелинг, уиндсърф, водни ски и всякакви спортове и разходки с катамаран, лодки с прозрачно дъно, парасайлинг, яхти, кану и дори подводно плуване с акваланг са на разположение на желаещите. Заливът Патонг е обичайното място за срещи на океанските синове и дъщери.

Островите Пи Пи (произнасят се така, но някои англоговорящи ги наричат Фи Фи) се намират в Тайланд, между остров Пукет и западната част на Андаманско море. Островите Пи Пи са смятани за едни от най-красивите естествено образувани и съхранени острови в света, със заливи с небесносини води, варовикови планини със скали и пещери и заливи, като този, на който е сниман филмът „Плажът”.
Заливът Патая Патая от малко рибарско селце, превръща Патая в курорт, наречен още “перлата на Източния бряг”. Популярен, както сред самите тайландци, така и сред чужденците, Патая е типичен крайморски курорт, предлагащ всякакви възможности за развлечение и атракции за любителите на спорта и активната почивка, както и за хората от всички възрастови групи, които предпочитат спокойно да почиват на плажа.

Заливът Панг Нга е със статут на национален парк, като в политиката на тайландското правителство е застъпено максималното опазване на природните дадености на Тайланд. Легендата казва, че по крайбрежието на Панг Нга пиратите са заравяли своите съкровища и че мистерията на тяхното местонахождение се пази от отличната охрана на крокодилите. Паркът Панг Нга със зрелищните си варовикови сталактити и странните си острови е обсаждан от фотографи и любители на особените гледки в природата.

Пристанището на залива Ках Фанак е нереално екзотично, като декор на филм. Скалните сталактити и отвесните скали, изрисувани с фигури на делфини, акули и крокодили са зрелищни дори за самите тайландци. Заливът Панг Нга обединява няколко лагуни. Заливът е обитаван от религиозното малцинство на мюсюлманите, и е буквално пълен с живот – птици, гризачи, раци, пълзящи риби и всякакви представители на флората и фауната, недотам дружелюбни, нито екзотични на вид, но интересни за изследователите и биолозите и определено неприятни за посетителите на залива.

Снимки от Пукет, Ко Пи Пи, Патая, Ко Самуи

Пукет

Патая

Ко Пи Пи

Ко Самуи

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.