Пхумипхон Адунядет или още крал Рама IX е настоящият царуващ монарх на Тайланд и към днешна дата най-дълго управляващият държавен глава в света, както и най-дълго управлявалият монарх на Тайланд. Роденият на 5 декември 1927 в Кеймбридж, щата Масачузетс бъдещ крал е син на лекар от Харвард,

Крал Рама Девети е и един от най-богатите монарси в света.

Крал Рама IX заема престола след смъртта на брат си, като междувременно завършва образованието си в Швейцария. Женен е за Сирикит Китиякара — дъщеря на тайландския посланик в Париж. Двамата имат 4 деца, три малки принцеси и принц Маха Ваджиралонгорн.

Официалната коронация на крал Рама се състои на 5 май 1950 г. и този ден се чества ежегодно като национален празник на Тайланд. Към днешна дата (2012) кралят празнува 66 години от възкачването си на престола.

Официалното название на краля в Тайланд е Пхра Бат Сомдет Пхра Пораментхарамаха Пхумипхон Адунядет Махиталатхибет Раматхибоди Чакринаруебодин Саяминтхатхират Бороманатбопхит и приблизително се превежда като “Превъзходен и велик господар, с мощта на Земята и несравнима власт, Син на Махидол и сам Рама, въплъщение на бог Вишну, който ще стане велик предводител; Предводител на народа от династията Чакри, Велик крал на Сиам и велик защитник”

Трудно е да се каже нещо критично за тайландския крал със своето огромно богатство, тъй като по закон е забранено да се говори против краля и критиката се наказва. Въпреки това, през 2005 кралят позволи публичната гласност срещу себе си.

Критиките срещу неговото управление все пак биха били по-малко от подобренията и прогреса на страната по време на неговото царуване. Крал Рама 9-ти се старае да участва в добри каузи и всяко дело, водещо до проспетитет за Тайланд.

Навсякъде из страната можете да видите негови портрети, някои от които в типичен за района стил – украсени с цветя или ярки, крещящи цветове като резеда и розово. Западното му образование и дългогодишния престой в страните от западния свят оказват влияние върху дипломатичността и отличното представяне на аристократа както в Тайланд, така и при представянето на страната по време на дипломатическите срещи на върха.

Ако искате да видите Тайланд още тази нова година, резервирайте с нас екскурзия до Тайланд и разгледайте най-екзотичните острови и красоти на тропика – 02/983 33 22 – Александър Тур

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.