Тайланд е разделен на пет региона, административно подчиняващи 75 + 1 провинции. Всеки от районите е известен със собствен бит и обичаи и освен административно е и културно обособен, с исторически и географски забележителности и разнообразен релеф. Планините на север, обширните полета в централен Тайланд (наречено още Купата с ориз на Азия), североизточното плато, простиращо се до границата с Лаос и река Меконг и стотиците острови, пръснати в залива, туристическа забележителност както със стръмните си скалисти брегове и причудливи, израстнали сред водите скални образувания, всичко това е Тайланд. Не само географски, в страната се срещат още много културни и етнографски различия, от възхода на техническите постижения на Тайланд, до прочутите с нощния си живот и сензуални предложения места за забавление.

 

Екзотични почивки - ТОП Оферти

На юг или на изток?

Традиционно туристическите забележителности и туристите, които се насочват към Тайланд, посещават южните и източните му райони, както и излазът към океана на централната част на страната. Там се помещава Банкок и редица индустриални центрове и културни средища. На юг в залива се разполагат екзотичните тайландски острови Пукет, Ко Пи Пи, Фанг Нга, Ко Самуи, Кох Тао и други, известни от рекламите на туроператорите. Отсреща на тях, в източната част на залива са не по малко популярните Патая, Шантабури, Трат, Ко Чанг и Ко Самет. Важно е преди да отпътувате за Тайланд, което е лесно да се каже, тъй като далечната екзотична страна за някои пътешественици се съсредоточава само в няколко думи – Банкок, Кох Самуи и Пукет, да проверите в коя част на страната е вашата екскурзия до Тайланд. Екскурзия в Тайланд най-често означава комбинация от престой в луксозен хотел с няколко включени допълнителни екскурзии до най- популярните от брошурите и филмите острови, както и посещение на Банкок. За туристите, отсядащи на източния бряг е по-лесно да отскочат до тайландската столица или да отделят време за еднодневна екскурзия до Камбоджа, където да посетят древните храмове, с които тази бедна и разкъсвана от политически раздори страна е известна. За туристите, почиващи на островите в южната част на Тайланд, допълнителните екскурзии са до Малайзия.

Почивка или приключения?

 

shutterstock_57983770

Преди да резервирате почивката си в Тайланд, поинтересувайте се какви предложения има вашия туроператор – подходящи ли са за туристи, които отиват там за първи път, или предлагат екскурзии и престой по места, на които не сте били все още. Изборът на хотел, категория на настаняване и дори ресторанти, обиколки и екскурзии зависи от това дали сте настроени за екзотична почивка на брега, в пълен релакс и спокойствие, или сте настроени приключенски и откривателски и по-уединените острови, изпълнени с орнитоложки, ихтиоложки и всякакви интересни за природолюбителите екземпляри от фауната са вашата идея за добро прекарване в Тайланд. Страната разполага с по нещо за всеки, решен да открие екзотиката на Азия. Подборът на забележителности и екскурзии зависи и от продължителността на престоя ви там. Тъй като в пътуване от България до Тайланд ще изминат часове, повечето екскурзии организирани от начална точка България залагат на поне едноседмична почивка, традиционните пакети са за две седмици.

Островни приключения

 

Екскурзия или почивка в Тайланд

За почиващите в района на Патая и Ко Чанг, екзотично разпръснати острови и кокосови градини на водно и сухоземно пространство от 430 кв.км, и повече от 2/3 недокоснати от човешки крак джунгли, стръмни брегове, заливчета, водопади и забележителна с разнообразието си дива природа са рецептата за вашето приятно прекарване. Ако екскурзията в Тайланд ви заведе в района, посетете рибарското селище Банг Бао, живописна мрежа от построени във водата хижи, свързани една с друга с мостчета, през прозрачните води на селището можете да видите изобилие от корали и морски живот; селото на слоновете в Патая; шоуто на Тифани и крокодилската ферма, също в Патая.

Тайланд – историческа обиколка

 

Екскурзии и почивки в Тайланд

Ако решите да разгледате Тайланд като древна и историческа страна, националните паркове, историческите забележителности и културните феномени на страната могат да се обобщят в три основни тайландски града: Чанг Маи, Сукотай и Аютайа. Нощните пазари в градовете предлагат тайландска коприна, антики, сребро, облекло, ръчно изработени сувенири и парфюми и часовници с недоказан дизайнерски произход – за тези, които искат да разнообразят историческите си приключения. Едва ли има смисъл да изброяваме неизброимимото множество храмове, които Тайланд предлага във всеки град и всяка област. Навсякъде ще ви посрещнат позлатените покриви на някой будистки храм, статуи от камък, благородни метали или просто огромни статуи на будистки божества и цели храмови комплекси, с разнообразие от зали и сгради.

Лукс в Тайланд

 

pimalai-resort-spa

Всичко в Тайланд е твърде сластно, твърде екзотично и твърде щедро отворено към почивката и забавленията и за това повечето туристи предпочитат да заложат на изпитаната формула за почивка – престой в хотел с максимален брой удобства. Една гледка към океана и палмите е достатъчна за да почувствате романтиката в природата, от жаркия залез до прибоя на океана. Не само западните туристи, местните жители също се орентират към островте Кох Самуи, Пукет и Ко Пи Пи, когато заговорим за лукс и ваканция.

„Банкок ги погълна…”

 

Екскурзии и почивки в тайланд

Тази популярна фраза от комедия, описваща многомилионната столица на Тайланд е напълно правдоподобна. Банкок спокойно може да си оспорва първото място в световен мащаб като град на контрастите – богатство и бедност, образование и невежество, мода за хиляди и имитация за стотинки – можете да намерите всичко, което търсите, както и непотърсени приятни изненади и проблеми, съвсем като в една истинска човешка джунгла. Местните препоръчват да започнете пътешествието си в Банкок през нощта, седнали на терасата на ресторанта в някой от многото му централно разположени небостъргачи. От горе можете да видите светещите улици, образувани от непрекъснатия поток коли, индустриално насочените квартали и по-спокойните крайни квартали, някои от които километри от малки къщи, без канализация, ток и вода. Нито една азиатска столица не може да ви предложи круиз, като този в многобройните ръкави и разклонения на река Чао Пайа. Съботно-неделния пазар на Чатучак е за нещотърсачи, склонни да видят всичко, преди да сключат изгодна сделка, Музеят на Джим Томпсън е друго място, което събира в едно разкази за Тайланд и неговата столица, помещаващи се в огромен комплекс в памет на човека, спасил копринената индустрия на Тайланд. Китайския живописен квартал и училището по готварство (да, можете да се запишете за кратък курс по приготвяне на тайландска храна) са отлични места за разглеждане и запознанство с азиатската култура.

На юг или на изток, Тайланд ви очаква с многобройни приключения и екскурзии, някои от които Ви представихме в статията.

Резервирайте до 31 Октомври 

НОВА ГОДИНА В ТАЙЛАНД И СИНГАПУР

и се възползвайте от безплатен тур до Кох Самуи

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.