Тайландска кухня

Тайландската кухня е вид азиатска кухня, която е традиционно известна с екзотичния си вкус на пикантни подправки, комбинирани със сладко и солено.

Тайландската кухня е популярна с баланса си от пет основни вкуса – лютиво, кисело, сладко, солено и горчиво. Тя обединява няколко кухни от региона, общото между които е широката употреба на кокосово мляко, лайм сок (сок от малки зелени лимони), рибен сос и разнообразие от подправки, използвани най-често свежи. Най-използваните съставки в Тайландската кухня са нам пла (силен и ароматен рибен сос) и ка-пее пастетът от скариди. От подправките, специфичен почерк за Тайландската кухня имат лимонените листа кафир, които се използват в супи и като съставка за къри. Самото къри често се комбинира и с чесън, джинджифил и лимонена трева, смесени с различни люти подправки.
У нас вече могат да се намерят галангал /пресен джинджифил/, рибен сос, пресен кориандър, зелено къри, тайландски босилек, лимонена трева, кори и листа от лайм и сос от кокосово мляко.

Тайландска храна в домашни условия

 

За да приготвите Тайландска храна в домашни условия, ще са ви необходими поне няколко от описаните подправки. Освен тях, ще са ви необходими: хаван – за счукване на подправките; средна по големина тенджера за да сготвите жасминовия ориз, голям тиган за пържене и по-малка тенджерка, в която да варите супи и да приготвяте къри.

Традицията за дълбаене на плодове е издигната в изкуство в Тайланд. Счита се, че е приемствена на японското изкуство Мукимоно – белене на плодове и зеленчуци. В Тайланд дините и пъпешите оформят блюда, в които се поставят моркови, тикви, лук и репички, оформени като рози и карамфили. Корените от джинджифил се изрязват във форма на цветя, раци и скариди и могат да издържат дълго време без да се развалят. Някои от по-големите плодове служат за поставка за пържен ориз, плодови салати и сосове. При подредбата на всички ястия, тайландците съобразяват цвят, форма и вкус, тъй като държат изключително много на баланса от добре изглеждаща и вкусна храна.

Ако искате да изненадате близките си с вкусна Тайландска вечеря , не е необходимо да използвате трудни рецепти, достатъчно е да знаете, че вкусът на повечето етно кухни е изграден върху прости комбинации от няколко съставки и подправки. Най-лесната Тайландска рецепта за жасминов ориз звучи като виц: 2 и ½ чаши жасминов ориз се варят в 3 чаши вода. Разбира се, използва се специфичния тайландски жасминов ориз и при варенето му се използват следните техники: измийте добре ориза, за да премахнете ситния прашец скорбяла, за да може оризът да е лепкав; варете 20-25 минути и не махайте водата – оставете я да попие в ориза за десетина минути.

Ако искате да опитате най-популярната Тайландска супа – Tom Yum , предлагаме ви следната рецепта:

Тайландска супа от скариди (за около 6 порции)

16-20 големи изчистени скариди
1/2 връзка пресен лук
2 стръка лимонена трева
2 скилидки чесън
2 бр. моркови
2 корена кориандър
150 мл кокосово мляко
4 с.л. рибен сос (нам пла)
1/2 ч.л. шафран
1/4 индийско орехче
2 с.л. лайм сок
3 малки люти чушки
черен пипер
гъби

Приготвяне:

Лукът, чесънът и лимонената трева се нарязват и се запържват в мазнина. Лютите чушки и кориандъра се счукват в хаванче и се добавят в тигана. След 5 минути се добавят водата, сотираните и нарязани на тънки шайби моркови и подправките. След като се свари (20-25 минути) се прави застройка от кокосовото мляко и лайм сока. Добавя се във врящата супа заедно със скаридите и след около 2-3 минути се сваля от огъня. Добавя се рибен сос и по желание – гъби.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.