На СПА

Какво означава СПА ?

Съкращението SPA означава Sanus Per Aquam или Здраве чрез вода. Преди време услугите свързани с водолечение се провеждаха като държавна политика по здравеопазване, главно в санаториуми, балнео-центрове и балнеохотели. Мнозина си спомнят времето на балнео курортите като Момин Проход, Хисаря, Павел Баня, Вършец, Пампорово, Велинград, Кюстендил, Девин и други, в които бяха построени много санаториуми и хотели, директно свързани с топлите минерални извори.

Днес значението на СПА услугата се разшири. СПА услугите станаха неизбежна част от удобствата на добрите хотели и минерализацията на водата остъпи на втори план. За онези, които искат оптимално най-добрия и полезен СПА пакет, минералната вода остава съществен фактор.
Хотелите и санаториумите предлагат голямо разнообразие от спа програми – процедури с минерална, морска или просто гореща вода или водорасли, подводни масажи, СПА с пара и ароматотерапия. От Япония сме взели предлагания и тук масаж шиацу и терапията с водорасли, а от Азия, в това число и Турция – т.нар. хамам – турска парна баня. СПА процедурите се комбинират прекрасно с масаж, кални бани и гмуркането в ледени води или т.нар шоков басейн.

Според други източници, произхода на думата СПА се свързва с белгийския град Спа, където още по времето на римската империя е открит воден курорт, по примера на много други древни бани, останки от които са открити по бреговете на Турция и Гърция. Процедурите с минерална вода са с доказана ефективност и се радват на популярност от векове. Не е трудно да се стигне до този извод – всеки, който е бил на минерален басейн или е ползвал СПА услуги познава облекчението, което топлите води дават на организма. Болките намаляват, дишането се улеснява, ставните проблеми се облекчават и още много много добри резултати идват заедно с топлите минерални води. Освен за лечебни цели минералните бани от векове се използват и за почивка на знатни особи и цялото им обкръжение и много градове в Европа придобиват специален статут единствено поради богатството си от минерални води.

Лечение и профилактика със СПА процедури

Когато избирате СПА курорт, отдайте дължимото на минералните води.
Курортни градове като Хисаря, Велинград, Кюстендил, Девин, Вършец, Костенец, Момин Проход и други имат предимството да предлагат СПА процедури с минерализирана вода. Нейните лечебни свойства не бива да се подценяват. Процедурите с минерална вода подпомагат забавянето или лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат и поради естеството на почивката, с която комбинирате процедурите – заболявания на периферната нерна система. Комбинирани с лечебна физкултура, водни и други масажи, калолечение, парафинолечение и физиотерапия те могат да имат ефект, надминаващ този на лекарствата.

СПА с минерална вода

Ако сте в хотел или санаториум, баня в минерална вода се прави един път дневно с времетраене 5-25 минути няколко последователни дни, като баните се редуват с почивка. Добре измити и почистени, процедурите в минерална вода се изразяват в спокойна почивка в басейна или във водни масажи.
Ако приемате минерална вода в съответния курорт, първо проверявате нивото на минерализация и доминиращите химични елементи и съединения. Прекаленото използване на високо минерализирани води може да е вредно. Водата се пие три път дневно от половин до 2 часа преди ядене, а при някои заболявания и след ядене, като най-полезна е минералната вода сутрин на гладно. При някои заболявания минералната вода се пие бавно, на глътки, а при други заболявания – наведнъж, като препоръчително е минералната вода да се пие на самия извор при разходка. Балнео курортите в страната обикновено комбинират минералните извори с красиви градинки и бани, в които да можете да релаксирате наред с процедурите.

Кални процедури и калолечение като СПА

За препоръчване е калолечението да се провежда под надзора на специалист. Калолечение не се препоръчва при редица заболявания в острия им стадий. Лечението с кал може да се придружи с отпадналост и умора и като цяло не е процедура за всеки. Затварянето на порите и изкуственото им загряване с калното покритие носят риск.

СПА хотели

Посещенията на СПА хотели днес са част от почивката на много българи през зимните месеци. Те са изживяване, което ви оставя емоционално и физически релаксирани и с подновена енергия за работната седмица и задълженията, които ви очакват.

Много СПА центрове са част от отлични СПА хотели, в които се предлагат ресторант и изхранване, фитнес, различни спортове и прочее удобства. Посещенията на СПА хотели и центрове са улеснени от добрите цени, които хотелите предлагат през по-слабия сезон, извън нова година и традиционните зимни празници като Свети Валентин, 8 март и Коледа.

В страната СПА хотели има в повечето големи градове и задължително в зимните курорти, като в летните курорти също поне няколко хотела предлагат СПА процедури. СПА хотелите винаги имат предимство пред чисто сезонното наемане. СПА хотелите в Сандански се търсят целогодишно заради лечебните процедури с минерална вода, същото е положението със СПА хотели Велинград, СПА хотели Хисар, СПА девин и други местности и градове с минерални извори.
На картата на България вече има много СПА центрове и дестинации по градове, където разнообразието от СПА хотели и услуги е достигнало отлично развитие на услугата.

СПА хотели има в Сандански, Велинград, Банкя, Девин, Банско, Хисаря и други места с изключителни ресурси от лечебни и минерални изворни води. Ненатрапчиви и евтини са СПА центровете в села и градчета като Вършец, Момин Проход и Самарева баня. За разлика от големите туристически курорти и градове в страната, тези центрове на СПА туризма в България всяка година привличат все повече и повече клиенти за балнеолечение, желаещи да се потопят в релаксиращите процедури и най-различните занимания предлагани от тази туристическа дейност.

Благодарение на засилената конкуренция, много СПА хотели днес предлагат куп допълнителни услуги и всякакви интересни и необичайни масажи, терапии и процедури, с които да обогатят СПА центъра си до ниво, което да ги препоръча пред клиента. Обикновено под СПА център СПА хотелите разбират базисния пакет от съоръжения за релакс – турска парна баня, сауна, джакузи и басейн. Сред СПА процедурите на повечето добри СПА хотели ще откриете допълнителни ароматни, водни и козметични процедури и възможности, както и най-различни спортни дейности и природосъобразни продукти за тонизиране на тялото и душата.

За да разгледате какво предлагат българските СПА хотели, вижте голямото разнообразие от повече от 80 СПА хотела, което се предлага на страницата на Александър Тур.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.