Италианският остров Сицилия е най-големия остров в Средиземно море. Негласно определян като бедния роднина на Италия, островът е пресечната точка на Европейския с Африканския бряг в италианския му прочит. Сицилия често е набеждавана за беден район, заради силното влияние на роднинските връзки в местното управление – там ръката на мафията се усеща в цялостния икономически облик на острова. Сицилия е и известна туристическа дестинация със своите исторически артефакти и богата история с множеството запазени храмове и акрополи на древногръцки градове, вплетени в днешните сицилиански градове – Таормина, Катания, Сиракуза, Палермо и в обособените области като некрополисът на Панталика и Долината на храмовете. Вулканът на планината Етна прибавя допълнителен колорит, а столицата Палермо носи атмосферата на средновековието, когато градът става известен сред мореплавателите.

Ако планирате почивка и екскурзия в Сицилия, курортните градове по Йонийското крайбрежие – Таормина, Джардини Наксос, Ачиреале или Агридженто предлагат отлични условия за настаняване и много възможности за активна почивка.

По време на екскурзията си до Сицилия няма как да не се изкушите да се потопите в един свят на древни култури и исторически обословено разнообразие, резултат от повече от две хиляди години бурно развитие и множество етнически и културно различни влияния. Малко са градовете в Европа, в които могат да се проследят пътищата на арабите, французите, древните византийци, гърците и самите италианци така, както в Палермо. Като отворен прозорец към онези древни времена е и катедралата „Санта Мария ла Нуова“ от ХІІ в. в Монреале. Изградена от златист сицилиански камък от крал Вилхелм ІІ върху планинско възвишение, гледащо към неговата разпръсната столица, катедралата съчетава марокански и нормански стил и е прочута с многоцветните си мозайки, които изкусно покриват стените.

Храмът в Агридженто

Сицилия е автономен регион в Италия и има специален статут, който се изразява в относителна самостоятелност на самоуправление. Населението на острова е малко повече от пет милиона жители. Островът е достижим както при Реджо ди Калабрия – най-южната част на континентална Италия, така и по вода и през двете основни летища –в Палермо и в Катания. Придвижването из острова се осъществява с кола под наем или с обществен транспорт, островът разполага с добре развита мрежа от влакове и автобуси, но не очаквайте европейско качество на улиците и магистралите. За щастие те са безплатни.
Планира се свързване на острова с континентална Италия, но засега дългия мост е само проект.

Ако екскурзията до Сицилия е със самолет, може би първото нещо, което ще видите през прозорчето му е най-високия активен вулкан в Европа – бял дим се издига от покрития със сняг връх Етна. Сицилианците упорито строят и отново изграждат своите домове съвсем близо до димящия вулкан, въпреки реалния риск от избухване. Етна е изригвал 300 пъти от първите сведения преди 3000 години, като последния път е бил през 2001 г. За запознатите с тектониката на вулканите е ясно защо около него природата буйства – топлите недра на земята оказват положително влияние върху природата. Отвъд естествения зелен пояс се намира отвора на кратера и екскурзията заприличва на път през лунен пейзаж. Туристите също имат нагласата „улови мига” и сицилианските власти са се погрижили да осигурят кабинков лифт, който превозва туристите над острите зъбери застинала лава, димящите кратери и страховити отверстия.
По време на своята екскурзия и почивка в Сицилия, непременно се включете в нескъпата еднодневна екскурзия до Етна.

Както е обичайно с вулканичните райони, склоновете на Сицилия са покрити с масиви от лозя. Островът е известен като един от качествените винопроизводителни райони в света. Сицилинаските вина се отличават с осезаем и леко сладък вкус, типичен за южните вина и продължителното излагане на слънчева светлина и топлина, която лозите получават през по-голямата част на годината.

Лозя в Сицилия

ЮНЕСКО имат няколко обекта от световното наследство в Сицилия – Археологическият комплекс Долината на храмовете, вила Романа дел Касале, естествено образуваните Еолийски острови, късните барокови градове в Далината Ното и самата Сиракуза с некрополиса Панталика.

Сицилия е родно място на съзвездие от учени, философи, художници, интелектуалци и архитекти, чийто следи са както в историята на острова, така и в световната култура, изкуство и достижения. Гръцкия философ и математик Архимед е родом от Сицилия, както и Емпедокъл и Епихармус.

Много са малките, невъзможни за пресъздаване с няколко думи очарования на Сицилия – дълбоката почит към семейството и майката, пищните католически сватби, сицилианския небрежен, но стилен начин на обличане и средиземноморската кухня на региона. Уверете се сами, като не пропуснете да прибавите фуражката „копола” сред сувенирите, с които ще се завърнете обратно в България.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.