Навагио – Гърция

Плажът Навагио на гръцкия остров Закинтос или още наречен Плажът на корабокрушението, след като пиратски кораб се повредил и останал да се разбива на закътания бряг на плажа, се намира сред величествените скали, които обграждат крайбрежието на това място.

Археологически разкопки в Района показват, че Закинтос е бил населен още по времето на Неолита. Той е най-южният от островите в Йонийско море, близо до полуостров Пелопонес. Навагио заливът се намира в северозападната част на острова, до северния нос, където са известните Сини пещери. Близо до Закинтос , на 6 км се намира най-големият остров от Йонийската група – Кефалония. Сред сините, почти лилави води на Йонийско море, залива на контрабандисткия кораб с плажа Навагио представлява незабравима гледка. Струва си заради нея да го видите дори от въздуха, а местните атракциони предлагат и подобна екскурзия над плажа, стига да имате достатъчно пари да си я позволите.

Преди да се превърне в туристическа дестинация, Закинтос е бил остров с традиционни гръцки насаждения от лози и маслини, но също така и с мини и кариери. Днес те са занемарени, още повече, че работата в тях се отразява на природата по негативен начин.

Морето и варовиковите скали на това място са интересна комбинация. Знаете за свойството на водата да преодолява мекия варовик и да оголва по-стабилните скални структури – такъв е целият район наоколо – заедно със Сините пещери и Навагио е част от това приказно партньорство на вода и суша. Водата в заливите тук е с блестящи оттенъци на лазур и тюркоаз, които при пречупване на светлината от слънчевите лъчи придобиват и други цветове от палитрата, като отиват към гамата а синьо, дори до виолетово.

Плажа Навагио е изолиран от високите скали, които го обграждат и до него не може да се стигне по суша, дори от ентусиасти-катерачи. Скалите са неудобни за катерене и не представляват предизвикателство, а на места мекият варовик дори е опасен. Плажът Наваджио на Закинтос е най-фотографираната плажна ивица, особено по въздух.
Този уединен плаж се намира на северозападния бряг на острова, в близост до село Анафотрия.

Другото му име – Корабокрушението – получава заради намиращите се на него останки на кораб, наречен Панайотис, за който се смята, че е бил контрабандистки. Наличието на предполагаеми трафиканти на кораба носи още един псевдоним на Навагио – Контрабандисткото заливче. Останките на кораба съвсем нямат историческо и славно минало, нито идват от времената на пиратството и Средновековието. Корабът е катастрофирал преди около 30 години, през 1980г. По начало осъществяващ редовни рейсове, Панайотис бил в необикновена мисия по времето, когато намерил своя край – капитанът му сключил сделка с италианската мафия, да пренесе нелегално от Турция за Италия цигари и вино. Маршрутът бил необичаен – корабът поел по най-краткия път за Италия, този между Закинтос и Кефалония. Преследван от властите, поради необичайното си поведение в морето, корабът не случил и на добри метеорологични условия и малко след най-северната точка на острова се намерил в плиткия залив.

Крайбрежието на остров Закинтос е едно от най-красивите места и забележителности на Гърция. Неговите силно разчленени, стръмни и скалисти, бели брегове с малко, но поразително красиви плажове са сгушени сред високи и непристъпни скали и са достъпни само по вода. Техните сини, чисти и прозрачни води и бял пясък привличат туристи и гмуркачи. Закинтос разполага с отлични места за гмуркане, особено в южните части на острова. Към красотата на крайбрежието ще прибавим и зеленината – главно целогодишни иглолистни дървета, маслини, цитруси и други видове топлолюбиви растения. Отглеждат се лозя, произвеждащи висококачествено грозде, от което става прекрасно вино.

Днес ръждясалият и полегнал на една страна кораб не е красива гледка, но е част от историята, която привлича туристи. Все пак трябва да бъдете внимателни, корабът не е безопасен, остри и ръждясали части представляват сериозна опасност за по-храбрите изследователи на плажния артефакт.

Вероятно смятате, че много от фотосите на Навагио са правени от въздуха, но тук ще ви издадем тяхната тайна. Птичи поглед към плаж Навагио можете да получите ако се изкачите до манастира Агиос Георги Кремнао и от там има малък път надясно, по който ще стигнете до възхитителната гледка над острова.

Кога да посетим Навагио?

От ранна сутрин до около 5ч следобед много корабчета предлагат круиз до Навагио и тъпканицата на плажа може да е смущаващо голяма, до степен, в която на всеки квадратен метър се падат по 2-ма човека, вярвате или не : ). В най-натоварените дни ще видите над 20 корабчета, акостирали на острова. Уговорете с вашия гид или превозвач час извън посочените. След 5 времето е страхотно да прекарате спускането на вечерта над острова и да тръгнете обратно по здрач, ако уменията на лодкаря са проверени.

Водата в залива през повечето време е кристално чиста и прозрачна. Плажът е от ситни бели камъни, за чийто произход не е трудно да ес досетим, белите скали наоколо и борбата на стихиите са направили възможен плажът и неговия пясъчен нанос. Само можем да си представяме как изглежда Навагио в бурна нощ, как се разбиват вълните и безпощадно се нахвърлят върху малкия къс пясъчна ивица…. Въпреки привидната екзотика на плажа, водата е студена.

Климатът на Закинтос и Навагио

Климатът е типичен за района и географската ширина – горещ и слънчев, субтропичен средиземноморски. През зимата, декември, януари, февруари и март са приятно хладни с температури между 14 до 16 градуса. Април и ноември са преходни месеци, по време на които съответно температурата се повишава или намалява и е непредсказуема. Лятото на Закинтос е горещо и продължава около 6 месеца. През лятото е сухо, докато зимата, октомври до февруари – март вали доста дъжд.

Остров Закинтос има интересна история и за разлика от много гръцки острови на Егейско море, Закинтос никога не е бил под османско робство, а в моментите, когато е управляван от чужденци, те са били главно италианци и французи. Отразено в културата и архитектурата на градовете на острова, и днес столицата Закинтос има италиански и френскистил на строене.

Закинтос, като малък остров, няма проблеми с престъпността, поне не повече от средностатистическите за Гърция и като цяло е сигурно място. Пазете се от дребни обирджии, но нивото на престъпност като цяло не е обезпокояващо. Закинтос не е толкова подходящ за деца, както е съседният Корфу, условията не са така добри и водния парк е малък.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.