Екскурзии в Турция

Галерия със снимки от Памуккале (Крепостта на памука) в Турция

Снежнобелите скали в Памуккале не случайно са вписани в списъка с природни феномени на ЮНЕСКО. От далеч приличащи на облаци от памук, горещите извори, богати на калциев окис са отложили с времето напластявания от снежнобял варовик, които живописно се спускат по хълма, в подножието на който се събират в красиво облагородено езеро.  До малкото турско градче, някогашен древен град Иераполис се стига през долината на река Меандър, на името на което е кръстен природния феномен описващ криволиченето на реките. В града има терми/ бани в които можете да поплувате в прозрачна вода, на дъното на която се виждат древни останки от капители и бази на каменни колони. В стотиците бели тераси, събрали варовитата вода също е позволено да се влиза - тези разрешения могат да отпаднат във всеки момент, по силата на правилата за опазване на културни и природни паметници, така че ако сте сред щастливците, които искат да се похвалят че са плували сред древни останки от преди стотици години, сега е времето.

Горещите извори, които формират удивителните като лунен пейзаж снежнобели тераси извират от планината Кал Даъ в Западна Анадола. Водата не е с висока температура от 35°C . Проучвания и разкопки в района потвърждават известността на Памуккале (някогашна Лаодикия и Иераполис,  библейските градове, до които апостол Йоан пише едно от предупредителните си послания)  още от зората на първите цивилизации. Както повечето природни феномени, поради необичайния си вид и силното впечатление, което правят на всеки, който ги види за първи път, скалите и водите на Памуккале са сакрализирани и поверията за лечебните свойства на мястото водят до изграждането на терми/бани и храмове, в които вярата прави повече за очакващия чудо, отколкото реалните дадености на природния феномен. Популярността на белите тераси развива града и близо до тях можете да видите един от най-големите амфитеатри на древния свят, с десетки стръмни стъпала, концентрично ограждащи малката сцена в долината.

Големите северни бани, построени край белите тераси по времето на Домициан, смутното време на първите векове след Христа, когато баните дори се използвали за срещи на първите християни, днес са почти напълно запазени. Световната археологическа общност е благодарна на Турция за изключителното внимание, с което богатата на паметници страна е съхранила древни мемориали като този. Император Адриан също е оставил следа – по-малък, но по-добре съхранен амфитеатър се намира в друга част на района на Памуккале. Каменни декорации и сложни плетеници по арките над колоните по сцената на амфитеатъра и до днес стоят запазени както по времето, когато са били издялани от майстор, едва докоснати от времето. Капители с древногръцки богове и плочи, пресъздаващи сцени от древния свят са в изобилие, което удивлява – богатството от изкуство, което много страни по света биха пазили ревниво в музеи, тук е изложено в естествена среда.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.