Остров Закинтос е гръцки остров с естествени природни красоти и популярна туристическа дестинация за екскурзия. Закинтос е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Главният град и пристанище на острова – също Закинтос е красив и добре уреден град. Откъснат от сушата, до града може да се достигне със самолет или ферибот.

Най-известната природна красота на Закинтос е изумрудения, на места кобалто виолетов цвят на морето. Водите му опират белите пясъци на плажовете, а от тях нагоре по хълмовете следва зеленина или бели скали, както и впечатряващи образувания от активната и динамична вулканична дейност на острова. Вулканите на Закинтос досега не са били причина за тревога в най-новата история на острова, но свързаните с тях земетръси са факт. Все пак добре е да се знае, че последната сериозна сеизмична активност е от преди 50 години – по-отдавна, отколкото поредицата земетресения в България.

Земетръсите са причина много от архитектурните перли на острова, отразяващи неговата дългогодишна история и културни достижения, да са в руини. Над града стоят останки от разрушен стар венециански дворец, а от старинните постройки по тесните улички не се е запазило много. Въпреки загубите атмосферата е неповторима.

Закинтос – забележителности

Вече споменахме най-търсената туристическа забележителност, която привлича туристи и почиващи от цял свят и продава много екскурзии до остров Закинтос ежегодно през лятото, както и през сезон лято 2013 в Гърция – това са белите плажове на острова. Хълмистата вътрешност на острова също е възхитителна и може да се разгледа с кола или ако решите да обиколите мястото с велосипед.

Заливът на Лагана, в който се намира Закинтос е обявен за Национален парк. Там гнездят застрашените от изчезване морски костенурки Caretta caretta.

На западните брегове на Закинтос се намират прочутите сини пещери, още известни като пещерите на Волимес, така е кръстен града, където са разположени. Пещерите са в списъка на всеки сериозен гмурчак и любител на подводната фотография и природа. Пещерите, скътани сред зрелищни арки и пещери се достигат по вода и през това време дори тези, които не участват в подводните експедиции могат да се насладят на великолепието от гледки.

Култура и история на Закинтос и местни специалитети – Островът е именуван на Закинтос, син на аркадийския вожд Дардан, така че свидетелства за него има още от времето на Омир. По-късно италианците наричали острова Fior di Levante – Цветето на Изтока). Много държави са проявявали интерес към острова и са се опитвали през различни исторически периоди да го придобият. Великолепен топъл климат и залесен с разнообразие от растителност, Закинтос е островът, от който не е редно да се приберете след почивка или екскурзия на Закинтос, без маслини, цитрусови плодове или местни бели гръцки стафиди.

Заливът на корабокрушенците Навагио – е сред най-посещаваните туристически забележителности на Закинтос. Не самият кораб ги привлича а страхотния залив, който се вижда на много пътеводители за Гърция, както и на повечето рекламни материали за страната. Белите стръмни скали, ограждащи залива и синевата на плажа са хипнотизиращи със своята красота и мнозина идват на острова за тази гледка. Заливът е достижим единствено по вода.

В момента Александър Тур предлага РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за почивка на остров Закинтос през лято 2014 в Гърция. Оферта Закинтос 2013 е за 7 дни пълна почивка с директен чартърен полет и към днешна дата, най-евтините пакети са на неустоими цени!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.