Тайланд – нова година

Фестивалът Сонгкран в Тайланд

Всяка година тайландците ознаменуват настъпването на астрономическата година по време, в което Европа обикновено празнува своя Великден – средата на месец април. На тайландски, празнуването на новата година е известно като Рот Нам Дам Хуа и на първо място се отпразнува заедно със семейството. Хиляди тайландци се прибират по родните места, за да се срещнат с по-възрастните членове на своето семейство и да прекарат заедно посрещането на новата година. Датите 13-15 април са запазени за тези семейни срещи и празника. Традицията астрономически новата година да се посреща през пролетта се спазва в много южноазиатски райони.

Освен показването на почит към семейството, тайландците дават своите дарове и на монасите и храмовете в близост до тях. За монасите се поднасят прочутите оранжеви и ярко-пурпурни роби и као че ориз, празнично новогодишно ястие от сварен ориз с панирани топчета от скаридена паста и месо от сом.

През 2014 по нашия календар, тайландците посрещнаха своята 2557 г. Не бързайте да си представяте кротко насядали около семейната софра хора, които подават един на друг чиниите пълни с вкусна тайландска храна, као че, зелени чушки, пълнени със свинско месо,бяла ряпа и сушено говеждо с натурална палмова захар и мекия нелютив лук шалот. Навън, по улиците на големие градове, малките градчета и най-малките села се води истинска битка с вода. По време на Сонгкран – традиционната Нова година за Тайланд и страните от индокитайския район индокитайски култури, заливането с вода се смята за добър знак и отлично пожелание към близките или просто стоящите наблизо хора, върху които “пожеланието” на пречистващата сила на водата се излива в буквалния смисъл на думата. Всеки, който се е докопал но някакъв съд, излива щедро по преминаващите по улицата вода, или посяга да намаже с ароматизиран с мента талк лицето на близкия до него човек. Във водната битка няма забранени водни оръжия – несекващите маркучи, пълни водни пушки, всякакви съдове, от кофи до кутии от сладолед или стари сребърни купи – всичко участва.

Фестивалът се провежда по време на най-големите горещини в Тайланд и района на Мианмар, Камбоджа и Лаос, както и други страни от района на Тайланд, за това и оплакванията от настинка минават незабелязани. В този ден слънцето се намира на нивото на центъра на планетата, а продължителността на деня е равна с тази на нощта. Най-бурно посрещането на Нова година в Тайланд се ознаменува в Чианг Маи.

Сонгкран на санскритски означава “да мина” и отразява преминаването на слънцето през дванадесетте астрологични знака. Освен време със семейството, дарения и водни битки, по време на новата година в Тайланд се полагат и грижи за храмовете, измиват се статуите на Буда, птиците и рибите, които се държат у дома се освобождават, в много райони се ознаменува и с ден за пролетно почистване на населеното място, следвайки тайландския принцип че всичко старо и ненужно трябва да бъде изхвърлено, защото иначе ще донесе лош късмет.

За да усетите по-добре новогодишното настроение в Тайланд, разгледайте снимките на Кан Уин от празника. Ако искате да пътувате и празнувате през друг период, когато е официалната нова година в Европа и на запад, резервирайте си още сега място с Александър Тур!

Тайланд – нова година 2015

нова година в Тайланд през

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.