Мале, столицата на Малдивите е разположена в южната част на Северния Атол Мале (Каафу). Произнася се Малé (ударението пада на края) и преведено от санскритски произхожда от думата „голям” или „велик” – навярно така за по-кратко са наричали града, но това тълкувание на произхода на името на столицата е само едно от няколко възможни.
Всъщност името на Малдивските острови е производно на Мале – буквално Малдиви означава „островите на Мале” (острови = дивес). Градът е административен център и седалище на краля на Малдивските острови още от древни времена. В миналото е бил защитен чрез ограждения от високи стени, в последствие разрушени, когато кралството става държава. Много красиви крепости и сгради от този период са били напълно премахнати. За сметка на това, са проведени успешни опити островът да се разшири чрез допълване на сушата.

Въпреки, че столицата Мале е разположена на остров Мале, административно тя не принадлежи към него. Към града са присъединени още три острова, така че не е напълно коректно да се казва, че столицата се намира на един остров. Най-важните места на острова са търговското му пристанище и летището, които са връзката на острова със света.

Столицата Мале е обилно застроена и населена, превземайки почти цялата суша. Населението е почти една трета от общото население на Малдивските острови и е съсредоточено там главно заради по-добрите условия на живот, каквате е тенденцията при повечето световни столици.
Извън чисто административните предимства, Малдивите са наистина рая на земята, със своите наколни, построени в морето жилища, сини води и белоснежни пясъци – както ги представят рекламите по света. Ако пътувате на екскурзия до Малдивите, съобразете престоя си с климатичната специфика на района – по-влажните (предпочитани от някои туристи) сезони са от май до декември, докато сухите са през останалото време. Температурите се запазват на почти едно ниво през цялата година, със средна температура от 25 градуса Целзий.

Мале е разделен на шест района, такива, каквито са били условно разпределени между първите обитатели – рибарите, идвали на острова от съседните острови. Тези шест района са разпределени между няколко острова – затворническият (какво ли е да си заточен в затвор на Малдивски остров…), остров Хулхуле, на който се намира летището и изкуствения остров Хулумале.

Забележителностите в столицата на Малдивите – Мале са разположени главно по крайбрежието, където се намират и най-известните хотели. Все пак, най-екзотичните места за почивка по време на вашите екскурзии до Малдивите са по по-малките острови от островната група, които осигуряват спокойствие, тишина и уединеност, високо ценени от новобрачните двойки, отишли на сватбено пътешествие на Малдивите.
В следваща публикация ще разкажем повече за забележителностите, които непременно трябва да посетите на Малдивите.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.