Общия брой на островите в архипелага на Мадейра е доста голям, ако се броят всички малки късчета суша, които имат вид на малки острови, около няколкото основни в архипелага. Обитаемите острови са два – Мадейра, Порто Санто, а необитаемите са три – Дезерта Гранде, Бугио, Илльо де Чаои Дивашките острови. Необитаемите острови имат статут на резервати, на тях почти няма зеленина и се състоят от скали и скалисти брегове, достъпът до остров Бугио е забранен на 100 метра навътре от крайбрежната линия.

На остров Порто Санто непременно трябва да видите базалтовите колони, скални образувания на крайбрежието. Въпреки, че на острова има само един град, Вила Балейра, често наричан със същото име като острова – Порто Санто, инфраструктурата на острова е отлична и на острова има услуги и институции като училища, болници, музеи, църкви, полиция и други.

Екскурзия в Лисабон – майски празници 2014

Дивашките острови, част от Макаронезия са с едва 2.73кв.км обща площ, обградени са с опасни скални рифове, които правят приближаването до островите рисковано. На тях има ограничено количество питейна вода и много малко зеленина. Те са типичните безлюдни острови, на които трудно би оцелял корабокрушенец.

Неприветливи към хората, безлюдните острови на Мадейра подслоняват много растителни и животински видове, както сухоземни, така и във водите около островите, Жак-Ив Косто нарича морето около тези необитаеми острови на Мадейра “най-чистата вода на света”. С цел опазването на флората и фауната на острова, посетителите му задължително трябва да поискат разрешение за да го посетят.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.