За любителите на британската литература и книгите на големите френски автори, Мадейра, освен като име на остров и като напитка е сред често споменаваните скъпи вина. Кръстено на остров Мадейра, виното на острова, расло покатерено на стръмните склонове на вулканичната планина, с която започва и завършва целия остров, притежава толкова специфичен вкус, че заслужава своята известност. Подобно събратята си – порто, шери, мускат и марсала, мадейрата е силно вино, с тежък вкус и наситена сладост. Днес можем само да съжаляваме, че на тези класически, на фона на днешните тенденции, вина не се отделя нужното внимание, ползата от което все пак е, че заради по-слабото търсене цената им остава приемлива.

Виното на Мадейра е едно от нещата, които непременно трябва да опитате, ако попаднете на острова по време на круизно пътуване (той е честа спирка за круизните кораби, заради екзотичния привкус на самото име „мадейра” и разбира се, заради виното) или отидете на екскурзия или почивка на Мадейра.
Всъщност името „мадейра” съвсем не носи някакво екзотично значение, на португалски „мадейра” означава дърво и островът е кръстен на изобилието от растителност, което първите официални откриватели са видели при акостирането си на него. Самият остров е част от архипелаг, обединяващ няколко острова, от които два населени, единя от които е остров Мадейра, реално връх от 1861м надморска височина, част от вулкан с обща височина от 4000м. Мадейра е дълъг 55км и широк 22км.

Майски празници в Португалия

Още през 17в. Мадейра придобива статут на изключително ценен за португалците остров, като не само виното привлича туристите. Островът се превръща в туристическа дестинация, по времето когато по-далечните туристически забележителности трябва да имат наистина големи предимства и сериозни забележителности, за да бъдат включени в нещата, които трябва да се видят от тогавашните пътешественици.
Мадейра и виното от мадейра са сред любимите на самия генерал Вашингтон. Не случайно подписването на декларацията за независимост се увенчава с чашка от тази напитка.

Как се сервира мадейра
Сладкото вино мадейра се съхранява на стайна температура и при всички условия, важащи за съхранение на вината. Колкото по-изстудено е това вино, толкова по-малко от неговата пъстра палитра от аромати и вкус ще усетите. Разводняването с лед се счита за грях : ).
Веднъж след като на масата ви се озове бутилката или гарафата с вино, мадейрата и портото, по стар обичай се подават по посока на часовниковата стрелка между насядалите на масата. Не оставяйте бутилката да залежава на масата, насладете се на всеки момент.

Ако имате уникалната възможност да опитате отлежала мадейра, съобразете се със следните правила:
Бутилката трябва да се отвори поне 24 преди да се консумира, като препоръчително е времето преди консумацията да е дори 48 часа. Съобразете това ако сте на екскурзия на остров Мадейра – за хубавото вино се иска време. Причината е, че при отварянето на отлежала мадейра понякога се получава ефектът на „лошата бутилка” – неприятна миризма, която след няколко часа изветрява. Преточването също помага.

Тъй като бутилката е запушена обикновено освен с коркова тапа и с восък. Восъкът можете да премахнете като го разчупвате леко със супена лъжица. При по-старите бутилки восъкът се изрязва с остър нож.
Корковата тапа също губи свойства с течение на времето и въпреки, че си е свършила работата да запечата виното, тя често не може да се извади. Ако парченца от нея попаднат във виното, прецедете го незабавно, тъй като тя ще повлияе вкусът на виното.
Веднъж след като сте отворили бутилка мадейра, съхранявайте я в хладилник.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.