Катинари, които заключват любовта, катинари на любовта

Когато една легенда добие популярност, започват трудностите.
Стотици хиляди са пътували до Хеопсовите пирамиди, снимали са се до кулата в Пиза, гледали са нощен Париж от Айфеловата кула…

Традицията „любовни катинари” също придоби масовост през последните години и сериозно затрудни градоначалниците на големите столици и известните мостове, по които стотици влюбени започнаха да закачват своите любовни катинари.

ЛЛюбовният катинар се закачва на ограда или на перилата на някой мост от двойка, която със заключването на катинара иска да символизира своето свързване завинаги. Романтична илюзия или съвременен ритуал, любовния катинар е акт на посвещение – след като заключат катинара, двойките хвърлят ключа във водата, за да не може никой повече да счупи затворения кръг на тяхната връзка.

И докато влюбените лелеят надежди, градския съвет се чуди какво да прави със стотиците катинари по мостовете. Понте Милвио в Рим доскоро се препълни от вериги и катинари и се наложи общината да ги свали и да постави отделно шест панела с мрежи, върху които влюбените да закачват своите катинари.
Но усещането не е същото…

В един съвършен свят, всички заключени катинари биха останали на перилата на моста завинаги, дори след като двойката вече я няма. Но катинарите и веригите ръждясват и дори стават опасни. В такъв случай, съвсем като монетите във фонтана Треви – общината тихо събира и премахва най-старите от тях.

По света има много места, на които да закачите своя любовен катинар. Ето някои от тях

Италия, Рим, мостът Милвио
Лондон, Тауър Бридж
Китай, Планината Хуанг
Москва, мостът Лужков
Корея, Сеул, N Сеул Тауър
Прага, Мала Страна
Дания, Копенхаген, Бригеброен
Франция, Париж, Pont des Arts и Pont de l’Archevêché
Германия, Колон, мостът Hohenzollern

А нищо не ви пречи и да намерите своето място, на малък мост, на пътя на една малка селска река, без зрелища и тълпи от туристи…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.