Лисабон през 2014 – екскурзии в Португалия

Лисабон, столицата на Португалия на брега на Атлантическия океан при поречието на река Тежу върху седем ниски хълма, които подобно Римските днес са трудно различими, е една от най-привлекателните дестинации на 2014.

Двете забележителности, вписани в ЮНЕСКО – кулата Белем и манастира Жеронимо, великолепният средиземноморски климат, с най-топлите зими в Европа (и средни температури от 15 градуса), важен град в европейската история и сам столица на Европа през 1994-та, Лисабон може да предложи много на туристите от България.

Първоначално гръцка колония, а в последствие и римска, Лисабон има дълга и сложна история, пряко свързана с Испания и с особено силна динамика през Средновековието. След превземането му от маврите, през 1147 на престола се възкачва първият крал на страната – от Афонсу Енрикеш. Не е лесно да се управлява страна, основана от търговци и заселници, блъскана между различни религии и световни конфликти, но в крайна сметка, Лисабон остава на своето място и до днес.

Градът носи белези на стара история навсякъде – център на търговията с Азия, големи земетресения с много разрушения, битки и войни, които намесват Португалия в много от конфликтите на Европа, колониална история и още много. Лисабон носи гордо своите рани и белези в своята пословично разнообразна архитектура и днес е много посещавана туристическа дестинация. Всяка година екскурзиите до Лисабон от България се радват на голям успех.

Лисабон ще ви спечели със своята неподправена атмосфера на свобода и спокойствие, прочутите си, оградени с дървета площади, , тротоари с мозайка и улични ресторантчета, попили разнообразие от африканската и европейската кухня. Старият град, с който Лисабон се гордее, със своите стръмни улички и уютни барове има уникален дух. На пристанището ще видите множество круизни кораби – пътешествениците по море също обичат Лисабон.

Лисабон – забележителности

Близостта на града до морето придава специфичен дух на града и за това първото място, което ще ви препоръчаме е Океанариумът в Лисабон, огромна сграда подслонила прочутия аквариум “Глобалният океан”, който впечатлява с големите си размери. Неговите четири огромни прозореца рзкриват цели пасажи от aкули, риби тон, корали, слънчева риба, пъстроцветни риби и още много представители на морската флора и фауна.

Авенида Либердаде, булевард, построен по случай освобождението от испанско господство през 1640 год. е по подобие на Шанз Елизе, просторен булевард, ограден с палми и много зеленина, на който можете да видите 30 метров обелиск с две бронзови фигури- на Победата и Свободата. По европейски тук се намира и Хард рок кафе Лисабон, където можете да изпиете бира в добра компания. Булевардът е отлично място за шопинг и на него са разположени много бутици.

Паркът на нациите – новопостроеният парк е на няколко километра от центъра на града и все още пази ентусиазма от ранните години на създаването на Европейския съюз. Тук са разположени Португалският, Атлантическият павилион и павилионът на познанието. Над Парка на нациите преминава въжения лифт до кулата Васко Да Гама, ако по време на вашата екскурзия в Лисабон 2014 решите да пътешествате до там, вижте парка под себе си и неговите възхитителни градини и отлична поддръжка.

Площад Розио— централния площад с високия мраморен обелиск на крал Дом Педро ІV, украсен с два пищни фонтана, дом на националния театър е сред забележителностите, на които трябва да обърнете специално внимание. Площадът е зареден с патриотизъм, а изписаните в стените на обелиска ценности на краля – мъдрост, правосъдие, въздържаност и сила, карат португалците също да се гордеят и да обичат своя площад. И тук духът на обединена Европа има своя принос, но този път в по-широк, световен план – плочките, с които е облицован площада са от цяла Португалия, от Бразилия и Макао.

Квартал Алфама е истинско бягство от шума на забързания Лисабон, неговите виещи се алеи към замъка “Свети Георги”, улици и кокетни ниски къщи са като на картичка от истинска южна европейска държава, каквито са и Португалия и Испания. Местните са наизлезли пред своя дом, кафенетата са отворили приветливо врати, светлини и глъчка, миризма на кафе и хляб се носят по улиците – ако сте от любителите на добрата храна и пътешественическата атмосфера, тук е вашето място. . Преди земетресението през 1755 г. тук са живеели благородниците, но след това кварталът е населен от рибари и занаятчии.

Крепостта Сао Джордже в Лисабон – тук е мястото откъдето най-добре можете да видите Лисабон с неговите хълмове и пристанища. Местните твърдят, че най-хубавата гладка се разкрива от крепостта. Крепостта е била мавърска кралска резиденция до възкачването на трона на крал Афонсо Енрикес. В нея има цитадела, и ресторант. За да влезете, необходимо е да платите вход.

Кулата Белен, около 500 години стара и с висока историческа стойност, вписана в списъка с исторически ценности на ЮНЕСКО е близо до разлива на река Тежу и е иконична за Лисабон. Тя е била последната гледка от дома, към която мореплавателите са отправяли поглед при отпътуване и първата, която да ги посрещне след техните подвизи.

Близо до нея е манастирът Жеронимус, монумент от времената, когато католическата църква е била в пълен блясък, а Португалия – част от Великите географски открития. Дори се смята, че манастирът е построен със златото, взето от колониите в Южна Америка. От тук са потегляли екипажите на Вашку да Гама, а самия той е погребан в манастира.
Великолепието на манастира говори за мощта на католицизма до преди 500 години, когато средствата от религиозните и политически събития, са отивали не само за лично облагодетелстване, но и за писане на историята по онзи стар начин, който Виктор Юго описа в „Парижката света Богородица” – чрез внушителни строежи и великолепни украси на църковните сгради. Истинска перла на архитектурата, манастирът е много посещаван и не очаквайте да се разхождате с кънтящи стъпки из мрачните му предверия – там ще има още дузина народ.

Тази пролет Александър Тур предлага екскурзия до Лисабон за Великден през МАЙ 2014

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.