Куала Лумпур, столицата на федерация Малайзия не случайно е обявен за шестия най-посещаван от туристи град в света. Куала Лумпур, наричан още за кратко Кей Ел (Подобно Ел Ей, – KL, двете първи букви от името му) е мястото на което традициите и азиатската култура се вплитат в множество съвременни забележителности, бизнес по азиатски, ресторанти, хотели, нощни заведения и всичко това на изгодни за всеки тип турист цени, дори на петзвездните хотели.

В проучване, излязло наскоро, малайзийската столица Куала Лумпур заема първото място, надминавайки градове с целогодишно посещение на туристи от цял свят, като например Прага и Париж. Стая в петзвезден хотел може да е на цена, на която в голям европейски град, можете да спите единствено в хостел. Куала Лумпур е най-евтиния мегаполис в света. От хотелския си прозорец можете да видите символът на Куала Лумпур – подобно Айфеловата кула в Париж, доскоро най-високите сгради в Азия –кулите близнаци Петронас. В петзвездната си стая разполагате с всички удобства, а в хотелите се предлага и фитнес,SPA-център с горещи и студени бани, масажи и всичко, което световния стандарт пет звезди предлага, на цени от по 50 долара на нощувка.

До Куала Лумпур от Европа се стига безпроблемно, макар от България да е по-трудно да се намери директен полет, но най-близкото летище на Истанбул (70лв. влаков билет или 50 евро за нискобюджетен полет) редовно обслужва полети до Майлазия и Куала Лумпур. Куала Лумпур е домът на Еър Азия, най-големият евтин превозвач в Азия и полетите до Куала Лумпур с Еър Азия от близки градове като Банкок – Тайланд и Сингапур излизат много евтин – самолетен билет с редовна линия може да ви струва около 50 евро в едната посока.

Голямата столица на Малайзия се простира надлъж и нашир поглъщайки бивши села-съседи и нови и нови пространства от заобикалящата го сухоземна част. За улеснение както на жителите на Куала Лумпур, така и на приходящите в голямо количество туристи, градът е условно разделен на няколко зони със собствена идентичност. Градския център е старото сърце на бившето малко селище, разрастло се до столица, разпознава се по старите сгради в колониален стил, главно административни и Китайския квартал – някогашния китайски търговски център. В т.нар. Златен триъгълник на Куала Лумпур, североизточно от градския център са разположени модерните бизнес сгради, много молове и двете кули близнаци Петронас. Близо до него е Чоу Кит – квартал с много евтини и отлично изглеждащи нискобюджетни места за настаняване в Куала Лумпур; гигантския Световен търговски център Путра е условният символ на тази част на града. Ако по времето на вашата екскурзия до Куала Лумпур решите да се потопите в морето от стоки с доказан, но главно недоказан произход, Брикфилдс (Тухлените полета), индийски квартал със стотици малки магазинчета е вашето място. Ако сте решили да изкарате лежерна вечер на по напитка в Куала Лумпур, кварталите Дамансара и Хартамас са известни с ресторантите и баровете си.

Ако до преди 20-30 години Малайзия се бореше със славата си на азиатска развиваща се (разбирай бедна) страна, днес тя икономически разцъфтява. Страната сред световните азиатски производители на какво ли не- от изнасянето на софтуерни услуги до компютърни компоненти и високи технологии. Местните твърдят, че икономическата политика на министър-председателя Махатир Мохамад и въведените от него данъчни стимули, подхранват чуждестранните инвестиции и инфраструктурни проекти и съответно води до по-добър стандарт и развитие на икономиката в Малайзия. Куала Лумпур е модерен и проспериращ град в кйто можете да откриете отлични партньори за бизнес. Освен това, Куала Лумпур привлича туристите с по-евтиния престой – една нощ в първокласен хотел в града е по-евтина от всяка нощувка в Европа. Не случайно екскурзия до Куала Лумпур е нещо, което можете и е добра идея да си позволите.
На пътуващите от България туроператорите най-често предлагат комбинирана почивка и екскурзия до Тайланд със Сингапур и Куала Лумпур. Тайланд, който граничи с Малайзия на север, привлича ежегодно огромен брой туристи, въпреки че Малайзия може да предложи много от забележителностите на Тайланд. Мирза Мохамед Пайяб, ръководител на държавната агенция по туризъм на Малайзия, обяснява това с разликата между Куала Лумпур като алтернатива на утвърдените Банкок и Сингапур. Куала Лумпур по нищо не се различава от Банкок по баровете и ресторантите, които са препълнени късно през нощта. Ресторантите в Куала Лумпур са разпръснати по улиците и продавачите на храна са навсякъде по тротоарите. Смес от етнически китайци, малайци и индийски жители е вашата компания, която ще ви заобикаля по време на екскурзия до Куала Лумпур.

Забележителности – Куала Лумпур
Градът не е известен със забележителности, които да изпъкват сред хилядите световни места, които можете да намерите интересни. Удовлетворение от разходката си из Куала Лумпур ще откриете, ако сте отворени към звуците на ново за вас място и попивате с удоволствие всяка улична картина на мирно спокойствие, артистично представление или малките моменти ежедневие. Куала Лумпур може да е доста задушен град, когато от океана заприижда влага на вълни. Препоръчваме ви обиколка, която включва площад Мердека (площад Независимост, на който е обявена независимостта на Малайзия), колониалните сгради, сред които сградата на султан Абдул Самад, по-модерната национална Джамия, старата железопътна гара, понастоящем превърната в музей, музеят на ислямските изкуства и съпътстващите ги заведения за хранене от всякакъв тип. Златния триъгълник на Куала Лумпур също е район, в който можете да се изгубите, разглеждайки разнообразните интересни сгради и паметници и разбира се, кулите близнаци. Туроператори като Александър Тур, водещ за екзотичните дестинации, предлагани на българския пазар, често включват бонус екскурзии към своите програми с екскурзии до Куала Лумпур, при които в рамките на ден се организира посещение на пещерите Бату – красиви варовикови пещери, безопасни дори за деца.Говорейки за тях – ако сте на семейна екскурзия в Куала Лумпур, зоологическата градина и птичия парк имат впечатляващ брой обитатели, много от които вероятно ще видите за първи път.

Куала Лумпур, в блясък и тропическа мараня събира хора с различен етнос, религия и културна принадлежност с лекота, за да разкаже една типично азиатска приказка на пътешествениците по Малайзийските крайбрежия.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.