Кох Самуи – екскурзии в Тайланд

Кох Самуи е остров от Тайландския залив, с площ от 247 кв.км островът е обитаван от 48 000 жители. Наречен още “Островът на кокосовите палми”, той подслонява разнообразен микс от култури, религии и етноси – будисти и мюсюлмани, тай-китайци, чао-самуи, роми и други малцинства обитават острова в хармония, без различията им да се отразяват негативно на техните отношения. Кокосовите палми и продуктите от тях, както и туризма са основните средства за препитание. Социално-икономическия статус на жителите също варира и между тях има драстични разлики в богатство и социален статус. Това разнообразие, както казахме, не пречи на общото им съжителство.

Кох Самуи

Кох Самуи е третият по големина остров в Тайланд след Пукет и Кох Чанг. По главния „околовръстен” път можете да обиколите целия остров за 1 час. Полетът от Банкок отнема само час, а благодарение на международното летище на Самуи, островът е достъпен за цял свят. Зеленината и екзотиката, която вида на кокосовите палми подчертава, правят от острова желана дестинация за западния турист. Жителите на Тайланд и Кох Самуи се грижат за природните си богатства и за разлика от шумния, силно застроен Банкок в Кох Самуи съществува закон, според който сградите на острова не могат да превишават височината на едно кокосово дърво, така че тук не можете да видите високи небостъргачи и хотели, както в Банкок, Пукет и Патая.

Кох Самуи – климат

Кох Самуи е с тропически климат с три сезона, съобразете това, когато планирате своите почивки и екскурзии до Тайланд. Температурата на острова е целогодишно висока и островът се радва на слънце почти през цялата година. По време на дъждовните сезони през ноември и януари, валежите не продължават повече от половин-един час на ден, но морето е неподходящо за къпане. През сухия период , стартиращ от февруари и приключващ в края на май, температурата на въздуха е над 32 градуса и само особеността на островния климат помага да не усещате сухотата му.

Независимо от температурите, когато сте на екскурзия в Тайланд и Кох Самои, съобразете се с превалиращата мюсюлманска и будистка култура и не носете ризи без ръкави и къси панталони на публични места. В храмовете обувките се събуват, а пред която и да е статуя на Буда, включително и на известния Голям Буда е учтиво да се стои без обувки, заради местните обичаи. 13 метровата статуя на Буда, е най-известната забележителност на Кох Самуи и е не само туристическа забележителност, но и важен религиозен символ. Поради големината си може да се види от километри далеч, дори и от ниско прелитащите самолетите прелитащи над острова. Издигната на малък остров в близост до Кох Самуи, тя е лесно достъпна по наскоро построен мост.

Ко Самои – ориентация

Главния град на острова е град Натон. Летището се разполага между градовете Шавенг и Банграк. Пристанището на Натон е най-популярния начин да стигнете до Кох Самои. Островът предлага на туристите, решили да отпочинат с екскурзия до Кох Самои многобройни плажове, от бели пясъчни наноси до живописни скалисти плажов. С най–хубави плажове се славят Шавенг и Ламаи Бийч. По тях се разполагат ресторанти, барове, магазини и се организират най-различни партита. Типично за Тайланд, и в Кох Самуи се намират нощни клубове и дискотеки, в които кипи парти и ако обичате да сте в центъра на купона, по време на вашата почивка в Тайланд, посетете Reggae Pub или Green Mango, както и Bauhaus и Super Sub. По-малките кръчми и барове по целия остров също заслужават внимание, а от напитките на Кох Самуи опитайте местните коктейли, докато се забавлявате с танцът на местните момичета, наречен Го Го.

Тайландска кухня

Тайландската храна е известна със своите подправки, които в голяма част са пикантни, смесват солено и сладко и включват ориз. Местните ястия са с китайски, малайски, индонезийски или индийски произход. Изрязването на рисунки по плодовете и зеленчуците е издигнато до национално изкуство. Ко Самуи е известен и с морските специалитети и екзотичните коктейли. В Китайското рибно градче се предлага най – богатия избор на морски продукти, пресни зеленчуци, плодове и риба, а в градчето на морските цигани ще видите самите риболовци.

Кох Самуи – забележителности и почивка

Ако сте фенове на почивката на море и край вода, на острова има отлични условия за плуване, ветроходство, гмуркане и сърф. Включете се в организирани екскурзии, които включват следните посещения:

Сафари със слон – много популярно, позволява ви да разгледате острова отвисоко, от гърба на едно от най-големите животни на света. Походът обикновено трае половин час, но могат да бъдат организирани и по дълги пътувания.

Тайната Градина на Буда – разположена на хълмовете на Самуи, в градината ще видите най-различни статуи, къщички и водопади, които са били построени само от един човек през последните 20 години.

Изкачване до водопадите – най-достъпните и красиви водопади, които задължително трябва да посетите са Намунг 1 и 2. Намунг 1 е висок 18 метра и се достига пеша или с кола. Намунг 2 е висок цели 80 метра и можете да му се насладите само след 30 минутна разходка.

Перлената ферма Нара –само на половин час с лодка от остров Кох Самуи, не пропускайте, по време на екскурзията си до Тайланд да разгледате истинска ферма за перли, където можете да видите как перлите се култивират, както и да си закупите всякакви разновидности на перли от местния магазин на разумна цена.

Друга ферма – Фермата на Змиите – не е за всеки, при желание можете да посетите и видите стотици видове змии, отровни и безобидни, огромни стоножки и скорпиони, които със сигурност ще смаят дори и най-опитните любители на фауната.

Гмуркане – остров Кох Самуи предлага много възможности за различни видове гмуркане както за професионалисти, така и за начинаещи. За любителите на морското дъно – можете да се гмуркате в пещери, срещу течение, да се разходите под водата около кораловите рифове, да разгледате морския свят и дъно ида се насладите на стотици видове екзотични риби, някои от които се срещат само в Тайланд.

Националния аквапарк „Анг Тхонг“ – малките островчета, видими от луксозните стаи на хотелите по крайбрежието и ресторантите и вилите, са част от осемдесет острова във водите на Сиамския залив. Най-големият обитаем остров, Кох Пха Нган, на 11 км северно от брега и свързан с корабни рейсове, привлича пътешественици с ограничен бюджет и любители на гмуркането с акваланг.

Тайландски бокс – тайландския бокс е националния спорт на Тайланд. Ритуали и специална музика са част от този спорт, и са важни, колкото и самите мачове. Тайландския бокс се счита за най-опасното бойно изкуство. В Кох Самуи бокс мачове се провеждат всеки понеделник и петък на стадион Самуи.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.