Ко Самуи, Кох Самуи или просто Самуи е най-красивия тайландски остров, , втория по големина в Тайланд. Той е предпочитана дестинация за хора от всякаква възраст, като интересното е, че според последните данни за миграцията на хора в пенсионна възраст, той е сред най-почитаните дестинации за постоянно пребиваване и в това няма нищо чудно, хората с опит и вкус към добрата храна, топлия климат и южните морета винаги биха избрали място като Ко Самуи.

Населението на острова, обитаващо го от повече от 15 века се издържа от приходите от туризъм едва през последните 50 години. До 70-те години на миналия век, на острова дори не са били прокарани пътища. Днес, извън туристическите дейности, приходи носят и износът на продукти от кокосовите палми и производството и добива на гума/ каучук.

Кох Самуи

Ако сте решили да си доставите това екзотично удоволствие, като се включите в екскурзия до Тайланд, Ко Самуи ви предлага няколко допълнителни събития на острова, които можете да посетите, докато се наслаждавате на почивката си там.

Ако обичате спорта, Международния маратон на Кох Самуи е за вас. Той се провежда всяка година през февруари, като маратоните, в които можете да участвате са два – по-продължителен и по дълъг маршрут от 42.2км и по-кратък от 21.2км, стартиращи и завършващи в Чоенгмон. Преди самия маратон, петзвездния Сала Самуи Резорт организира Паста парти за всички участници.

Друго спортно събитие през пролетта е Диатлонът и Триатлонът през април, включващи 4км плуване, 127.9км колоездене и 30км. бягане. Заявки и заплащане за участие се правят на самия остров, при регистрация получавате и добавки под формата на минерална вода, пресни плодове и енергийни напитки, като освен тях организаторите могат да ви предложат и настаняване и транспорт. Участниците задължително получават и плувна шапка, идентификационен номер и тениска.

И от спорта към културните събития – ежегодния джаз фестивал в Кох Самуи е едно от страхотните преживявания, които Тайланд може да ви предложи по време на екскурзията и почивката ви на Кох Самуи. Над десет сцени, пръснати из острова, популярни изпълнители и повече от 50 представления събират елита на съвременния джаз и почитателите на тази музика, както от цял свят, така и местните жители на Ко Самуи.Подробности за джаз фестивала на Кох Самуи можете да намерите на официалната страница на събитието – Кох Самуи събития

През есента, всеки август, се провежда фестивал в Рибарското селище на острова. Този фестивал е най-популярния сред туристите, дошли на почивка в Тайланд. Старите, добре запазени рибарски къщи, които островитяните ревниво пазят от „осъвременяване” и меркантилизиране, се превръщат в сцена на много художествени занаяти, музиканти и артисти от цял свят, но най вече от самия Тайланд. Храната обаче е онова изкуство, на което никой посетител не може да устои и на която се отдава важно значение. Прочутото изрязване на фигури и гравюри в плодове и зеленчуци, специфично за Тайландската кухня се представя в изобилие и на ниска цена. Ресторантите около селището също представят най-добрите си кулинарни достижения. Дори да не се интересувате от артистичния привкус на фестивала, храната ще ви хареса!

Ден на децата в Кох Самуи – провежда се всяка втора събота от януари и е голямо събитие за всички малки жители на острова и малките посетители, дошли на екскурзия и почивка в Кох Самуи. Много интересни събития, танци и игри забавляват децата през целия ден, маски и обличане в традиционни тайландски носии и специфични за острова облекла ще радват децата, дошли да се докоснат до екзотиката на острова. Предлагат се и големи отстъпки за деца в парковете за забавление.

Фестивалът на бикоборците е зрелищно събитие, което се провежда в Кох Самуи по време на европейската нова година – края на декември и началото на януари. Без да са кървави като испанските корида, борбите на биковете са само между две животни, които никога не се нападат по начин, който не бихте искали децата ви да видят. Сблъсъкът между двата бика е повод за залагания и отстъпилия бик е губещ, като спечелилия носи малка награда на заложилите на него.
Фестивалът е любим на островитяните, които се стичат от всички страни на острова и извън него, от другите Тайландски острови, за да видят тазгодишния победител и да се опитат да отгатнат кой е той.

И след зрелищата –  две мирни седмици, в които можете да се насладите на спортове на открито – седмицата на колоезденето се отбелязва с масово каране на велосипеди, много събития, благотворителни и с цел забавление и се провежда през юни, а в края на май и началото на юни, Кох Самуи, Тайланд става домакин на годишната Самуи Регата, точно по времето, когато ветровете и вълните са подходящи за спорт на открито в синьото, топло море на Тайланд.

Каквото и да изберете да видите, посетите, опитате и лично да участвате по време на предсоя си, докато сте на почивка в Кох Самуи, Тайланд – то със сигурност ще ви даде много и вълнуващи преживявания!

kosamui

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.