През изминалата седмица новината че на остров Тасос е открита гробницата на Александър Велики наред с изчезналия кивот (новина, която не се оправда при сериозна проверка) извади отново на дневен ред дискусията за големите загадки на миналото – сред които къде са гробовете на Моисей и Александър Велики, къде е скрита кехлибарената стая на Петър Велики, изчезването на 11-те кораба със съкровището на Лима, Перу, потънали по време на преместването му в Мексико и къде е изчезналият кивот, двете плочи с десетте Божи заповеди, написани от самия Създател на планината Синай.

Изчезналият кивот е в основата на съвременната християнска цивилизация, обхващаща трите клона на християнството и съответстващата им географска принадлежност, простираща се из всички континенти, с доминиращи Северна и Южна Америка, Европа, Австралия и част от Азия. Кивотът е в основата на юдейската религия и десетте заповеди в него са сакрални за религиозните евреи.
Ковчегът на завета изчезва по време на разгромяването на Ерусалим от Вавилонците, шести век преди Христа.

Къде е изчезналият кивот? Твърди се, че пророк Йеремия го е взел преди нашествието на вавилонците и го е заровил някъде в Йорданската планина Нево. Етиопските църкви заявяват, че ковчегът е при тях, но след опит да го покажат на света през 2009-та (неуспешен, тъй като в последния момент се отказват от тази публичност), все още е загадка какво имат изобщо. Южноафриканците Лемба смятат, че притежават кивота и твърдят, че са го заровили дълбоко в планината Думге. Европейски църкви в Италия, Англия, Франция и Ирландия също са сред възможните места, в които се намират двете плочи на завета.

Сърцевината на кивота са двете каменни плочи, поставени в дървена кутия, облицована със злато. Кивотът се е пренасял чрез пръстени в позлатената кутия, на които се нанизвали два пръта. В Библията се говори за смъртта на онези, които се опитали да докоснат плочите без предупреждение или нужното уважение и за наказанието на цели народи, опитали се да си го присвоят. По времето на втория храм, издигнат след разрушения от вавилонците, ковчегът на завета е липсвал от светая светих – най-вътрешната част от храма, в която е влизал единствено главата на юдейските свещеници през съответния период.

Ако кивотът бъде открит днес, той ще стане повод за построяването на третия храм в Йерусалим, който се смята, че ще отбележи началото на времето на Антихриста, за което говори Новия Завет и което е честа тема на обсъждане сред християните. За юдеите построяването на трети храм в Йерусалим е с национално значение, тъй като Йерусалимския храм се смята за основното място за поклонение в юдейската религия, която иначе залага на по-малки молитвени домове – синагоги – за да изповядва и осъществява религиозните си практики. Жертвоприношенията се извършват единствено в този, непостроен храм и връщането към старозаветните традиции на изкупление и очистване е надежда за мнозина юдеи. За други евреи третия храм е в сърцето и за диаспората, разпръснатата етническа група на евреите по света, тази идея е добре дошла. Причината храмът да не може да се възстанови са две мюсюлмански светилища от 13 век, построени на вероятното му оригинално местоположение. Всеки опит да се построи светилище на тяхно място ще предизвика световен религиозен конфликт.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.