Китайска народна република

Китай – туризъм, новини и забележителности. Пътеводител за Китай. Екскурзия и почивка в Китай.

Китай е първата по света по население страна с над 1.3млрд души в над 56 етнически групи. Този статистически факт често е повод за шеги, но за страната демографската и карта налага рестрикции в раждаемостта и политиката на Китай през последните години е семействата да имат само по едно дете. Тъй като Китай е все още страна от социалистически тип, реформираща се комунистическа република, подобни забрани и рестрикции не се считат за антихуманни, макар в много нейни провинции да се докладва за открити нарушения на правата на човека. В Китай всичко е толкова едромащабно, че управлението на страната и проследяването на нарушенията не е лека задача.

Китайската народна република включва и административните райони на Хонконг и Макао. Китай е по същество държава, произлизаща от една от най-старите цивилизации в света — китайската, днешната република е резултат от комунистическите революции от миналия век, създадена след дълги конфликти и войни с Японската империя. Първоначално Китай се развива по подобие на СССР под управлението на Сталин, а към момента икономическата реалност продължава да прекроява комунистическите идеали и да създава нов модел социалистическо-капиталистическо общество, в което се обособява йерархия с богат и малък по мащаб слой икономически заможни китайци, следван от няколко слоя различни по степен на богатство многобройни групи. Много селски райони и отдалечени от центровете на индустрията места имат купонна система и социално слаби (иначе казано – бедни) жители.

Въпреки трудностите си в икономическо и демографско отношение, Китай си остава най-търсената дестинация за последните 200 години. Далечна и чужда на западния свят, тя е била страна номер едно в най-желаните дестинации на западните християнски мисионери, първа в списъка на страни за износ на зарадните търговци и извор на изобилие заестетите, изкуствоведите и дори за най-обикновената домакиня, чула за прочутия китайски порцелан. Китайските празници, ритуали, предмети и облекло са много пищни. От Китай идват множество изображения на създанията, за които китайците вярват, че носят късмет – драконите. Всяка година в китайския календар носи името на едно от дванадесет животни. Днес повечето от нас знаят и са чували за години като година на Кучето, Заека или Дракона. Китайците вярват, че всеки носи характера на животното, в чиято година е роден. Сред другите интересни празници които обрисуват Китай е празникът на фенерите, който задължително трябва да видите, ако се случи да отидете на екскурзия в Китай. Украсените със светещи фенери домове, великолепието на светещите и фойерверки, начело с огромен дракон са впечатляващи. Китайците са майстори на предметите, покрити с коприна или хартия. Рисуването по коприна е едно от най-тачените и типично китайски изкуства. По време на екскурция в Китай можете да си купите за спомен лампион, параван или кимоно от коприна, което е ръчно изрисувано и си струва всеки долар.

Многообразоето в културата и езиците на Китай могат да объркат незапознатия – официалния език е мандаринския китайски, с изключение на Хонгконг и Макао, където се използва кантонския китайски език. Въпреки това езиковото обучение по английски в страната е все по-силно застъпено с цел икономическа адаптивност на населението.

Китай – какво да знаем когато пътуваме в Китай

Културните различия на китайците спрямо българите не са големи, но е добре да знаете няколко неща.
Китай и плюенето – Свикнете с плюването – В Китай навсякъде се плюва, тъй като китайците смятат, че е вредно да се поглъщат секрети от този вид. Ако не искате да сте свидетели на това доста отвратително за средностатистическия българин действие – придържайте се към по-гъсто населените региони, в които има повече чужденци.

Китай и зяпането – Свикнете и с втренчените погледи – вие сте чужденец от друга раса и за китайците не е от смущение да ви огледат от глава до пети. В някои райони дори може да се случи да застанат директно пред вас и да ви зяпат като че сте телевизионна звезда. Не се обиждайте и свикнете да не се смущавате.

Както в България – забраната за пушене често бива нарушавана, дори насреща си гражданите да имат знак „Не Пушете

Китай и викането – Не е необичайно да чуете ожесточени спорове по улиците на Китай, които се оказват обикновен разговор за това колко добре е минал деня. Китайците не се притесняват да говорят на висок глас, да повишават тон и не го приемат за агресивен.

Китайците и кашлянето – повечето китайци не си покриват устата, когато кашлят или кихат.

Китайски сувенири – възползвайте се от следните типично китайски качествени сувенири, които си струва да отнесете обратно вкъщи след като сте били на екскурзия в Китай: изделия от нефрит, перли, порцеланови съдове (поемате на своя отговорност разпознаването на доброто качество), сребърни монети и всякакви произведения на изкуството, стига да умеете да разпознавате стойностните.

Столицата на Китай – Пекин, още познат като Бейжинг е разположен в северната част на страната. Името му означава буквално „северна столица”, а самият град е с впечатляваща история – през последните три хилядолетия столицата Пекин е обслужвала династиите, управляващи Китай. Всяка по-стара сграда в града със своята архитектура или наследени от миналото архитектурни елементи е своеобразен исторически паметник. Сградите в Пекин са многообразни – дворци, религиозни храмове, огромни каменни стени и порти и обикновени домове носят белези от славно минало, въпреки опитите на ранния комунистически режим да заличи ценни културни паметници с цел уеднаквяване на статута на населението, което в предходните векове е било строго йерархично.

Пекин е политически, образователен и културен център на Китай и също както много други държави, се бори заедно със съперничащи му градове като Хонг Конг, Сиан и Шанхай.

Забележителности в Китай – Пекин
Ако сте на екскурзия в Китай, непременно трябва да видите храмът на небето – комплексът е по-голям от Забранения град и е построен преди повече от 5 века от династията Минг в чест на небето, което в Китайската култура е важен елемент на поклонение.
Разбира се най-търсената забележителност е Забраненият град в Пекин – повече от пет века дом на управниците на величествения град Бейджинг. Посетете и прочутата Лятна градина, природен парк е край езерото Кунминг, наричано още шедьовър на китайската ландшафт архитектура.

Пекин е прорязан и от Великата китайска стена, най-дългата и древна стена в света, превърнала се и в най-голямото гробище и същевременно символ на непреклонността на китайския народ, видима чак от Космоса.

Когато отивате на екскурзия в Китай, съобразете почивката си с местоположението, в което ще се развива вашият тур. Не може дасе даде единна оценка на климата в Китай, тъй като страната обхваща огромна площ. По-голямата част от Китай се намира в северната зона на умерения климат, с ясно изразени четири сезона и мусонни ветрове, които за разлика от навсякъде другаде не са дъждоносни. Ветровете определят голямата температурна разлика между севера и юга. Китай обхваща цели шест климатични зони: екваториална, тропическа, субтропическа, умерено-топла, умерена и умерено-студена.

По време на тур из Китай задължително трябва да посетите град Сиан, град на хилядолетни традиции и ценности, начело на най-посещаваните от туристите места в Китай. Градът подслонява изобилие от културни паметници, артефакти и архаични реликви. За щастие по време на комунистическата революция Сиан успява да съхрани историческите си паметници, вековните си традиции и културните си паметници. Сиан е и главен административен център на китайската провинция Шънси. Стратегическото разположение на Сиан през вековете му определя ролята на важна търговска спирка по пътя на коприната, като Сиан е бил крайната точка на този значим исторически маршрут.

Тур Китай на Александър Тур предлага посещение на всички големи туристически забележителности, сред които Часовниковата кула, Музеят на неолитната култура Банпо, Мавзолеят на император Цин Шихуан, който е първият император на династия Цин и който се счита за едно от чудесата на света. Направете своя маршрут така, че да видите Малката пагода на Дивите гъски и дори Горещите извори Хуацинчи, които се намират извън града, на около 25 километра в североизточна посока.
В Сиан отидете и на китайска опера, която няма аналог по света.

В Сиан именно се намира прочутата гробница на Цин Шихуан и хилядите теракотени войници, създадени специално, за да го пазят. Непрекъснато биват открити нови и нови войници които да допълнят тихата теракотена армия. Първата среща с тях е запомнящо се събитие.

Когато говорим за Китай не можем да пропуснем Шанхай – един от от четирите града – провинции. Разположен на делтата на река Яндзъ, и често бъркан за столица на Китай, Шанхай се счита за най-големия град на територията на страната, макар в началото, когато Шанхай става град, населението му да е било по-малко от 100 000 души – и това е било съвсем скоро, до преди 200г Шанхай е бил просто едно рибарско селище. Днес жителите му са над 18 милиона, а Шанхай става най-натовареният търговски град от Далечния изток.
Името на китайския град Шан Хай се превежда буквално като „на морето”, а често наричат Шанхай и “Градът на изгряващото слънце”, подобно на Япония, която пък е Страната на изгряващото слънце.

Срез неговите забележителности вижте Юян гардън е най голямата старинна градина в Шанхай със сгради от династиите Минг и Кинг. Градината има шест зони прославящи се с уникален стил.
Река Хуангпу разделя Шанхай на Източна и западна част, а на западния й бряг се намира Бънд, обграден от разноцветни сгради в различен архитектурен стил включително Готически, Бароков, Романски, Класицизъм и Ренесанс.
Екскурзия в Китай означава и разходка по Нанджинг роуд, търговска улица и забележителност на града със своите над 600 магазина, които се посещават от средно по 1.7 милиона човека на ден. Тук са отворили врати и най-големите европейски дизайнери.
Ако пък не искате да се покланяте на Мамона, посетете една от най-известните будистки светини в Шанхай – белият Буда, донесен от Бирма през 19-ти век.

Туристическата обиколка на Шанхай може да продължи с дни, дори и седмици, ако сте решени да видите всички задължителни забележителности. Ако обаче е дошло време за почивка, отдъхнете в парк Тяншан, тихо, спокойно и приятно място, където можете да направите снимки на красиво езеро с мост над него, построени типично по китайски, макар и от там да се вижда центъра с небостъргачите с най-високата телевизионна кула в Азия.

Не пропускайте да посетите и прочутия Океанариум в Шанхай, открит още през 1977 година и едно от най-посещаваните места в Шанхай. Само през миналата година от тук са минали над 5 млн. посетители.

Близо до Шанхай е и Суджоу, градчето построено край каналите в делтата на река Яндзъ, място за отмора и почивка и множество прочути градини от времето на династията Сун, които ги построили специално за философски беседи, музикални срещи, китайско калиграфско изкуство и дискусии по всякакви теми. При
при управлението на Мин, тук е имало двеста градини, днес са запазени по-малко от 70, но и тази цифра е впечатляваща, с оглед красотата, която тези градини разкриват. Градината на Скромния Чиновник е най-популярната сред тях. По голямата част от градините е води – езера, канали и малки потоци.
Градината на Уединението е една от най-красивите в Китай, а Градината на Майстора на Мрежи и
Градината на Лъвската горичкапредизвикват истинско възхищение.

Ако сте решили да посетите Китай, проверете условията за пътуване на български граждани в Китайската Народна Република на страницата на посолството на Китай.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.