Пекин – Забраненият град

Бившия дом на китайските императори, Забраненият Град в Пекин, Китай е в самото сърце на голямата азиатска държава и вече пет века оказва голямо влияние върху народопсихологията на всички китайци, въпреки комунистическия опит да промени облика на страната през последните десетилетия.

Наречен е “Забранения град” заради забраната за влизането на външни лица без пълномощия от императора, нелегалния опит да се проникне е завършвал със смърт. Забраненият град е вашето задължително място за посещение по време на вашето пътуване в Китай. Основите му са положени от император Йонгле между 1406 и 1420 година, разбира се по китайски – с цената на труда на милиони работници, които издигнали над 800 сгради с повече от 9 000 стаи, разположени на 720 000 кв.м – пространство, което през вековете е продължавало да се достроява и разширява. Днес неговото опазване и реставрация е истински проблем, тъй като по сметки на експерти, пълната реиновация на комплекса ще отнеме 10 години квалифициран труд.

Повечето от сградите в Забранения Град днес са от 18т-и век. Най-голямата заплаха за дървените постройки остава огънят и неколкократно те са били застрашавани и унищожавани от него, като резултат не само от злонамерени действия, но и от някои случайно обърнати от прочутите китайски фенери, както и от любовта на императорите към фойерверките и другите огнени забавления. За предотвратяване на бедствията, причинени от огъня, из целия град са разпръснати бронзови водохранилища, в които постоянно се държи вода, която да послужи за гасенето на евентуалните пожари.
Но Забранения Град в Китай не е единствено колекция от стари сгради, той е един огромен музий, в който се съхраняват най-важните императорски съкровища, включително и Драконовия трон, на който сядал самият император и многобройни статуи на Буда, направени от всякакви ценни метали и скъпоценни статуи. Въпреки неколкократните обири, на които Забраненият Град е бил подлаган, както от страна на самите китайци, така и от японците, неговите богатства са съхранени в по-голямата си част и се показват в многобройни малки експозиции в павилионите вътре в него.

Четиринадесет потомци от династията Минг и 10 Кинг императори са наричали Забранения Град свой дом и посещението ви в него ще ви даде представа за неговите обитатели, както царски особи, така и техните приближени – готвачи, прислуга, наложници, евнуси и военни. Малки кокетни дворчета, разградени пространства, великолепни домове – днес много от дворцовите интриги и живот се пресъздават във филми, заснети на място. Една от причините за падението на династията Минг е било именно това отделяне от света. Подобно на европейски Марии Антоанети, китайските красавици, обитаващи Забранения Град, както и много от приближените на императора нямали представа какъв е живота на обикновените китайци, за които достъпа в града бил забранен.

Днес, вие можете да разгледате този град срещу малка входна такса. В екскурзията до Китай - икономичен вариант на Александър Тур такова посещение е предвидено още на втория ден. Друга екскурзия – до Хонг Конг и Китай предлага такова посещение на осмия ден от пътуването.

Не очаквайте обаче, да ви стигне един ден. Комплексът е толкова огромен, че ще ви трябват няколко дни, ако държите да видите всичко. Все пак, опитните екскурзоводи ще ви представят най-забележителните места, така че да не се налага да оставате толкова дълго.

Едно от местата, които трябва да видите в Забранения Град е Залата на Съвършената Хармония – най-голямата в “града” и от най-голямо значение за него. В нея се осъществявали най-значимите събития в имперския двор. Самият император седял на трон, ограден от статуите на две митични същества, за които се вярвало, че изпитват дали говорещия отсреща казва истината. Зад нея, след по-малката зала на Съхраненото Спокойствие се простира 17 метров мраморен проход, през който преминавал императора на път за своите покои – Палатът на Небесната Чистота.

За да резервирате екскурзия до Китай – от 26 април до 7  май 2013 1 – обадете се сега на 02/983 33 22 Александър Тур или последвайте линкаЕкскурзия до Китай

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.