Едно пътуване на Емил Канг до Китай – преживяванията на един пътешественик в Китай

Заедно със своя спътник, професор Лавин, Емил обикаля Китай, като се запознава с туристическото лице на страната, живота на малкия човек в провинциите и Китай на големите градове – Пекин, Шанхай и дори тибетската част на Китай, в която се влиза със специална виза.

За придвижването си през Китай, двамата наели местни екскурзоводи, говорещи перфектен английски. Както сами ще разберете, ако сте част от екскурзия Китай , не само там но и в цяла Азия, тенденцията е азиатците, чиито имена са трудни за разпознаване и запомняне, не защото са сложни, но защото са кратки и сходни, да прибавят английски еквивалент към името си. Така Ксао става Кристъл, а Джинг – Доминик.

Любимите моменти на Емил са свързани с пътешествията му през областите Гуилин /Guilin и Янгшуо / Yangshuo, където имал възможност да отседне в изумителния Лижянг хотел с огромния водопад, който се спуска от едната му страна от височина 12 етажа – за хотелът се твърди, че е единствения с толкова висок водопад, направен от човешка ръка. За някои части на Китай, близо до морето, използването на водата като част от елементите на градската среда е от голямо значение и дава уникален привкус на градовете в тези области – фонтани, канали и забележителности, свързани с вода са разпръснати из тях.

Пътуването през областите, по поречието на река Ли дава възможност да се види неподправения живот на Китай, с гледки, на които Нешънъл Джеографик би завидял – малки селца, оризови плантации, рибари на техните бамбукови салове, търговци, които се приближават към кораба, за да продадат своите малки статуи на Буда, бизони, дремещи във водата и потъмнели от слънцето деца – крайречния живот на фона на варовиковите скали.

В градовете можете да наемете велосипед, ако желаете да се придвижвате свободно. Свободата е относителна – велоситедът е обичайно средство за придвижване в Китай и ще се наложи да си проправяте пътя през коли, пешеходци и други велосипедисти. Екскурзия Китай ? Да, и това е част от екскурзията из великата Китайска страна. Емил и неговеят спътник се затруднили с придвижването на колела в шумния град, но щом напуснали центъра му, се оказало, че пътешествието си струва – пътя им в Янгшуо ги понесъл през прохода между две планини, където видели истинското лице на Китай, с малките къщи и техните обитатели и великолепната, добре опазена природа сред изумителна зеленина.

На фона на провинцията, Сечуан върнал Емил в реалността на големия град, в който може да се намери всичко – от Старбъкс и Макдоналдс до търговски представители на Ферари. В Китай вече има оформена богата класа от печеливши търговци.

Едно от събитията, което Емил никога няма да забрави е представлението Impressions, на легендарния Zhang Yimou, един от големите китайски режисьори. На сцена пред повече от 2 000 зрители се показват традиционни танци и музика и хореография, преразказваща бита на четири от 55-те китайски малцинствени групи – Зуанг, Миао, Яо и Донг. Поразяващ е колоритът, с който сценичните облекла и наредба пресъздават сцени от ежедневието на малцинствата, без да се щадят средства – плаваща сцена, в която върху истински воден поток се носят селяни на салове…

Вижте различни снимки от пътешествието на Емил Канг през Китай или се запознайте с блога му.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.