Китайското правителство показа грижа в съхраняването на малък оазис, за който се знае, че съществува от повече от 2000 години в пустинна област в Дунхуанг, северозападен Китай.
Огромна страна като Китай има много да покаже, но запазването на малкото езеро с форма на полумесец е голяма стъпка за хората от околноста, които знаят за този оазис с десетки поколения назад във времето.
И днес той е приветливо малко кътче с чиста вода, дървета и китни сгради – напълно отговаряш на определението за оазис – място за почивка и отмора сред една недруделюбна пустиня.

Първоначалната дълбочина на езерото по последни данни от предишните години е било около 5 метра. В началото на 90-те години на миналия век, езерото застрашително намалява до почти метър дълбочина. Пресъхването му се дължи на намалелия приток на подземни води, от които то се храни.
През 2006-та правителството решава да влее в него вода от външен източник. Тази наивна на пръв поглед мяра успява и днес езерото продължава да съществува и дори да увеличава обема си.

Ако пътувате до Китай, за да разглеждате забележителности и да опознавате страната, дано се случи да минете през това малко китно място в пустинята. Една екскурзия в Китай би била по-богата, ако имате възможност да отдъхнете на това специално място. Последните оферти за Китай предлагат пълен тур на страната и възможността да се озовете там по време на вашата екскурзия не е малка.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.