Кения – Масаи Мара

Масаите са номадско племе, обитаващо Кения и Танзания, те са причината резерватът Масаи Мара, кенийското естествено продължение на гоемия резерват Серенгети в Танзания да се нарича така. Постепенното придвижване на масайските племена на юг, започнало още през 15 век ги довежда в животинското царство на югозападна Кения и северните части на Танзания. Противно на представата, че те обитават района от векове, масаите живеят в тези райони едва от 18-ти и 19-ти век. Както повечето номадски и полу-номадски племена, масаите не целят изграждане на етническа и културна независимост с обичайните средства на нациите по света, като не строят градове, не се нуждаят от администрация, не пазят артефакти и паметници на своята история и трудно се интегрират в достиженията на съвременната цивилизация. Това ги прави колоритна за наблюдение и изучаване група за етнолозите и изследователите, които винаги имат свои представители в резервата.

Масаите са отлични воини и скотовъдци и техните ловни умения им осигуряват прехраната в едни изключително трудни за оцеляване райони, каквито са обитаваните от хиляди диви животни екваториални части на Африка. При все това, те силно зависят от метеорологичните условия, сушата, добитъка и болестите и както много африканци от тази част на континента, често се сблъскват с глада и трудния живот. През последните години в областта има силно влияние от различни християнски течения, което е довело до промяна в религиозния статут на племето и като цяло е подобрило техния начин на живот и спомогнало за адаптацията му към основни идеи на съвремието, каквито са образованието, хигиената и националното самообособяване. Кенийското правителство, силно повлияно от световните екологични тенденции за запазване и съхранение на природните богатства прави усилия от една страна да ограничи максимално влиянието на масаите върху животинската популация и интеграцията му, а от друга – да насърчи запазването на традиционния им начин на живот, с минимална намеса. Балансът е труден и през годините води до различни негативни реакции, но като цяло и днес масаите предлагат на посетителите на резервата Масаи Мара напълно автентичното преживяване да бъдат свидетели на автентичния им бит и култура, почти неподправени през годините.

Резерватът Масаи Мара е създаден през 1948 и първоначално обхваща малък район от 520 кв. км. През 1961 ареалът бива разширен, след спорове с местните обитатели – отново редуциран и така до настоящите 1510 кв.км. Районът обхваща масиви от савана, с пресъхващи и появяващи се отново реки и вариращ, дължащ се на миграции брой диви животни. Голямата долина, започваща още от Червено море при Етиопия стига чак до тук. Целогодишно влажните и мочурливи местности в долината са обиталище на много диви животни и достъпът на туристи до тези места се контролира с цел опазването на природните и животински видове в максимално автентичния вид на екосистемата.

Любителите на африканското сафари и дошлите на сафари в Кения имат много възможности за настаняване в района, организирани така, че намесата в резервата да е минимална. Хотели, вили и хижи от всякаква категория подслоняват туристи целогодишно, като цените скачат през периода на активната миграция, когато се организира фото сафари в Кения или сафари за наблюдение на диви животни.

Сафари в Африка

Сафари в Африка обичайно означава обиколка на различни местности с оф роуд джип или друго превозно средство, но напоследък на голям интерес се радва сафари с балон – прелитането с това екологично и малко нестандартно превозно средство над гъмжащите от животни райони може да бъде изпитание за нервите ви, но не се страхвайте – водачите са професионалисти и се съобразяват както с метеорологичните условия, така и с особеностите на летенето с балон. Сафари в Кения с балон – ето това е вече истинско приключение! Балоните излитат много рано, така че можете да поглезите възприятията си с един истински екваториален изгрев. Конна езда из някои райони на резервата също е възможност да го опознаете. Разбира се, водещ в случая е вашия интерес, какво искате да видите. За някои сафари в Кения означава посещение на някое от селищата на масаите, за други – наблюдение на големите 5 – големите африкански котки и други животни. За трети сафари в Африка означава разходка из саваната в различни часове на деня, въоръжени с фотоапарат.

Кения – ваксини

Когато отивате на сафари в Африка, предварително се поинтересувайте какви ваксини са необходими за страната. За Кения е задължителна ваксината против жълта треска. Ваксината против малария също е сред задължителните, но може да се приеме както в България, така и на място. Препоръчително е да имате ваксина против хепатит А, хепатит Б, тиф, бяс, детски паралич и трябва да сте изключително внимателни с водата. Бактериалните инфекции в района са водещи сред заболяванията.

Вземете със себе си топло яке, високи туристически обувки, дълги панталони както срещу слънчевите лъчи, така и заради студа вечер, шапка, която да ви пази от слънцето, бански и дъждобран. Тази комбинация от разнообразни дрехи е напълно обяснима с климатичните особености на района. Не пропускайте и слънцепредпазния лосион, както и лосионите против комари.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.