Как да купим евтин самолетен билет

 

За да купите евтин самолетен билет не е достатъчно просто да се обадите на препоръчана от приятел или предпочитана агенция за продажба на самолетни билети и да попълните данните във формата за кредитна карта. Това е сигурен начин да не получите най-добрата цена. Може би сте влезли в сайт, който цитира нечувано ниски цени и когато се обадите да резервирате, те се извиняват, че тази промоция е приключила или че ниските цени за тези полети не важат за почивните дни. А може би самолетния билет, който искате да закупите на наистина ниска цена е възможен едва след четири месеца чакане.

Да получите най-ниската цена за пътуване от точка А до точка Б може да е стресиращо преживяване, ако нямате опит или ако откриете, че вашия съсед е купил билет на тройно по-ниска цена. Днес ще ви дадем няколко полезни съвета за да избегнете този емоционален дискомфорт и да се озовете с желаните евтини самолетни билети в ръце.

1. На първо място, важно е да знаете как авиокомпаниите определят цените на един полет.
Ценообразуването на самолетните билети борави с три грозни думи: конкуренция, търсене и инвентар. Авиокомпаниите наричат това yield management, управление на приходите от продажба на продукти като места в хотел или самолет и самите компании не разясняват механизма на който това ценообразуване се подчинява. Как иначе ще обясните защо околосветско пътешествие може да ви струва колкото билет за бизнес класа от Цюрих до Брюксел.

Всички големи авиационни компании пускат за резервация в четири основни централизирани резервационни системи, собственост на различни агенции и те са Apollo, Sabre, WorldSpan и Galileo. В зависимост от търсенето в тях, авиокомпаниите започват да променят цените – ако определен полет се продава бързо – цените нарастват. Ако друг полет “залежава на лавиците”, цената на самолетния билет намалява. В резултат от това цените непрекъснато се променят.

Защо е толкова трудно да следите цените на самолетните билети?
Сайтовете за самолетни билети и пътувания използват изброените четири системи за продажба на самолетни билети. Те не подновяват информацията си едновременно, затова е напълно възможно еднакво търсене да доведе до различни резултати. Важен е и алгоритъма с който търсите – показателите, които използвате при вашето търсене – резултатите също ще са различни.

 1. Ценообразуването на база търсене също обяснява защо цените на самолетните билети през уикенда или през по-необичайните (например среднощни) часове на деня са по-високи.
 2. Цените също така зависят и от конкуренцията. Колкото повече превозвачи осигуряват полети до определена дестинация, толкова по-възможно е да намерите евтин самолетен билет. Ако дадена дестинация е обслужвана ексклузивно от една авиокомпания (например полет Кабул – Мазар), тогава цената на полета може да остане непроменена за дълъг период от време.
 3. За да усложним до тук казаното, ще доуточним, че въпросните промени в цените на самолетните билети се случват със скоростта на светлината. Понякога една цена може да спадне или да се покачи още докато туроператорът вписва данните от вашата кредитна карта. И цената ви реално не е гарантирана докато не платите. Наподобява игра на рулетка. За щастие, може да работи и във ваша полза.
 4. Инвентарът – или разполагаемите самолети на една авиокомпания – също играе роля. Самолетните класи – първа, икономична и бизнес не са единственото деление под което попада цената на един самолетен билет. Повечето авиокомпании първоначално пускат няколко билета с голямо намаление, които се изчерпват много бързо. Но не бива да се отчайвате. Често се пускат допълнителни места а рядко – има и отказ от подобен билет : ). Наистина рядко.

При всички изброени фактори, решаващо за вас се оказва предизвикателството да откриете най-ниската от всички цени, които агенциите за продажба на самолетни билети могат да ви предложат.

2. Научете някои трикове

 • Резервирайте самолетен билет веднага щом пътуването ви е потвърдено. Колкото по-рано, толкова по-добре. Това правило не е ексклузивно. Силно рисков фактор е, но можете да получите ниска цена и евтин самолетен билет и в последния момент – тези билети се продават най-често на сайта на авиокомпанията и не са никак гъвкави към вашето търсене. Все пак остават вариант.
 • Не давайте конкретен ден и час, определете период от няколко дни. Така ще получите повече оферти и можете да изберете най-изгодната. Ако сте достатъчно гъвкави с времето, можете да получите много ниска цена за т.нар. “полети на зачервените очи” полетите в ранните сутрешни часове. Не са комфортни, но цената си я бива.
  Ако сте гъвкави с пътуването, предпочитайте дните от понеделник до четвъртък – освен, че не е толкова натоварено, тогава е и по-евтино.
 • Използвайте една и съща авиокомпания за двупосочните билети – има отстъпка за тях
 • Продължавайте да проверявате – ако още не сте доволни от цената. Някои места в самолетите биват предлагани в последния момент.
 • Вашата възраст може да е предимство – студентите и хората над определена възраст пътуват с намаления.
 • Ако билетите за дадена дестинация са разпродадени, проверете кое е най-близкото съседно летище. Пътуващите за празника Марди Грас / Ню Орлеанс могат да резервират спокойно полет до Батон Руж, само на час път от Ню Орлеанс.
 • Присъединете се към промо-страницата / запишете се за нюзлетър,/ включете се във Фейсбук групата на туристическа агенция, която продава самолетни билети за да сте в час с най-горещите оферти. Александър Тур е утвърдена туристическа агенция, която продава самолетни билети вече 20г. на българския пазар.
 • Използвайте агент, с опит в продажбата на самолетни билети. Той може да свърши всичко това вместо вас – при това по-бързо, по-изгодно и да ви предложи повече от една цени. Освен че имат достъп до всички четири системи за резервация на самолетни билети, те знаят и алтернативните превозвачи, които не вписват полетите си в тези цинтрализирани системи. Агентите, продаващи самолетни билети ще ви дадат информация за терминалите, разстоянията, промените по пътуването и друга ценна информация – закупуване на визи, часова разлика, подробности по културната среда (специфични за арабските страни например).

Както сами можете да се убедите, резервирането на евтин самолетен билет не е толкова сложно, стига да знаете как да подходите към него.

Ако се интересувате от конкретна дестинация и искате да запазите евтин самолетен билет за нискобюджетни или редовни авиолинии, използвайте услугите на отдела за самолетни билети към Александър Тур. Можете да изпратите вашето запитване през он-лайн формата, да се обадите по телефона или да напишете своето запитване в мейл.

Контактите на агенцията са:

http://samoletnibiletionline.com/

ул. Поп Богомил 44, София 1202, България
тел./факс: (+359 2) 983 30 90, 983 55 68;
моб. тел.: 0878 41 41 53;
e-mail: air_tickets@alexandertour.com

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.