Екскурзии и почивки в Измир – забележителности

Измир – Кушадасъ, Ефес, Ширинце

Древния град на Омир, пристанище за круизни кораби от цял свят, средище на производителите на памук и зехтин в района и популярна туристическа забележителност, Измир привлича хора от цял свят. Градът се слави с добре запазени паметници на хиляди години и история, отекваща с векове назад.

Веднъж, след като акостирате на крайбрежието на Измир или се възползвате от стотиците отлични оферти за почивка в Измир (като непосредствен съсед на Турция, ние имаме предимството на по-ниски транспортни разходи и съответно по-ниски цени) добре е да разполагате с кратък наръчник за разглеждане на най-интересните места в района. Обичайно почивките за Измир 2014 предлагани от туроператорите са за една седмица (осем дни, седем нощувки).

Ще започнем с най-близката до всеки забележителност, за която понякога не се налага дори да излизате извън хотела –

ТУРСКА КУХНЯ вкуснотиите на Измир
Тя не е изненада за българския турист и много от турските ястия на региона отдавна присъстват в нашата кухня. Но бидейки разположен директно на крайбрежието на богатото на улов Егейско море, Измир на първо място може да ви предложи отлична прясна риба, която дори е съобразена с препоръките на диетолозите – печена на скара или с малко зехтин, приготвена на супа или в компанията на разнообразни морски деликатеси – не се налага да сте велик турист или търсач на приключения, за да се докоснете до тази първа забележителност. Дори десертите в Измир – традиционната Турска баклава или кадаиф или локум – са със съставки, които са далеч от калорийното богатство на сметаната и щедрата бяла захар в комбинация с вредни консерванти. В измир 2012 яжте спокойно всичко, което ви хареса.


Рибния пазар в Измир


При тази гледка няма да имате колебания прясна ли е рибата

ГРЪЦКИ ПАМЕТНИЦИлято в Измир 2014
Измир е твърде древен, за да го оставим в очертанията на днешна Турция и калдаръмите по най-старите части на града още пазят спомена за древни воини, най-известния сред които – Александър Велики реално е основателя на града и започнатото от него бива довършено от римляните, дошли по-късно. Гръцките и римски останки извън града е добре да посетите рано сутрин, преди горещината да загрее напуканите каменни плочи, по които не падат сенките на дървета. По време на вашата почивка в Измир 2014, стига да сте попаднали на добри оферти за почивка в Измир, поинтересувайте се дали туристическата агенция, с която пътувате, предлага екскурзии до агорите на Измир. В градския музей има изложени множество древни статуи на Зевс, Посейдон, богът на морето и Деметра – богинята на плодородието.

Древна улица – тук се е намирала Библиотеката на Ефес

ИЗМИР – ХОТЕЛИ
При десетките налични оферти за Измир 2014 не пестете от настаняване. Не стига че хотелите в Турция и по-конкретно в Измир са евтини, но и много от тях, като новопостроени, предлагат удобства, срещу които в западноевропейски хотел ще ви одерат десет кожи. Пътуването със самолет през лято 2013 в Измир е само за 2 часа (и по-малко) и ако полетът е чартърен, ще постигнете цена, несравнима с никоя друга за почивка на море в петзвезден. Гледката към лазурносиньото море на залива, с дъха на борови гори и потапящото се в залез слънце е половината от почивката ви. Добрият хотел в Измир си струва всеки лев и не е нужно да ви напомняме, че пакетна цена от чартърен двупосочен полет и 7 нощувки може да ви коства около 400 лева на човек, а през есенните месеци, когато в България е вече студено, в Измир е все още топло и цените падат стремглаво. Често ще видите кораби които стоят на пристанището с дни – всеки иска да събере още малко от кехлибареното лято, когато в Европа есента ни кара да вадим палтата от гардероба.

ЕКСКУРЗОВОДЕкскурзия из Измир – сезон 2014
Още нещо, за което си струва да отделите съвсем малка сума, ако сте група от няколко човека. Не бързайте с традиционната си представа за дълъг и уморителен тур. Добрият екскурзовод ще ви заведе в най-добрия крайбрежен ресторант, където си говорят на малки имена и там ще споделите царски обяд за по-малко от 20 евро на човек – струва си всяко евро, тъй като вкусовете на прясно приготвена храна не избледняват с годините. Измир е едно от местата, които без да имат звезди от Мишлин, ресторантите могат да ви предложат истински вкуснотии. Екскурзоводът е важна част от това приключение. Той ще ви разкаже и повече за самите забележителности и паметници, тъй като е непосредствен участник на културата, която ги е оформила, дори и за някои от забележителностите това да е само лек генетичен ек от вековете.

Площадът на Измир – конак и часовниковата му кула

ХРИСТИЯНСКОТО НАСЛЕДСТВОЕФЕС – почивки в Измир 2014
Ефес и Пергамон имат специално място в новозаветната история. Посланието на Павел до Ефесяните дава най-краткото определение на християнската вяра – „По благодат сте спасени, чрез вяра, не от сами себе си, това е дар от Бога”. Вярата в Божието спасение като незаслужена милост е осиявало добрите моменти в християнската църква (а те са много повече от нейните грешки) и е насочвало много известни и безименни светци по техния път към небето. Писмото на Павел до Ефесяните е насочено към една мултикултурна църква, сбор от различни етноси, с преобладаващи юдеи и гърци, както и много други, намерили дом и убежище в древния Ефес, дом на търговци, учени и разнообразни религии. Самият Ефес е дом на Павел по времето когато се смята, че е написал едно от писмата си до Коринтяните.
Много езически храмове, които ще дадат храна на въображението ви, ще ви разкрият богатствата и популярността на древен Ефес.

Ефес

ЕКСКУРЗИЯ ДО ШИРИНЦЕ
Не, не говорим за сиренце, Ширинце е името на православно селце на около 12км от Ефес. Името му днес означава „приятен”, но преди 1926 се е наричало „Грозното” [село], и то не защото е грозно, но за да могат обитателите му да пропъдят възможните преселници и да оставят прекрасното място само за себе си. Въпреки тяхното странно стратегическо мислене, селото днес е процъфтяваш селскостопански център и ако насажденията от лози и праскови вивпечатляват, трябва да знаете, че те не са най-голямото богатство на Ширинце, а прочутите му великолепни маслинови дървета от които се прави превъзходен зехтин. Впрочем, веднъж след като стигнете там, ще откриете продавачи на зехтин на всяка улица. Вземете си шише студенопресован първокачествен зехтин, с който не могат да се похвалят и най-добрите парижки ресторанти и го използвайте не само за готвене – местните смятат, че маска за лице с техния богат на ухания, вкусове и масла зехтин прави чудеса за вашата кожа.
Ширинце е нещо като нашият Мелник за местния регион. Под клоните на маслините можете да потънете в прохладата и почивката на великолепния Измир.


Ширинце


Зехтинът на Ширинце

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.