Простирайки се върху почти пет километровата ивица на остров Рюген в Балтийско море, най-големия хотел в света със своите 10 000 стаи никога не е приемал гости. Построен през мрачните години на Втората световна война, между 1936 и 1939, хотел Прора е част от нацистката стратегия за почивка, наречена “Сила чрез радост” (“Kraft durch Freude,” KdF). Едва ли някой артефакт от времето на нацистите е толкова синкретичен в представянето на тяхната безумна идея за света, както е идеята им за почивка. Дълъг, практичен, еднообразен, спретнат и лишен от всякакъв лукс и разкош, почивният дом за гражданите на евентуалната арийска държава е трагичен в своите претенции за разбиране на нуждата от почивка.

Изоставеният хотелски комплекс Прора лежи между Сасниц и Бинц, в пространство на някогашна пустош и е съставен от 8 сходни сгради, отстоящи на приблизително 150м от морето. Всички стаи гледат към него, докато тоалетните и останалите сервизни помещения са в по-късите сгради, прикрепени към основната линия от стаи на хотела. Построен от 9 000 работници за 3 години, комплексът е предвиждал и построяването на кино наблизо, както и различни увеселителни заведения, басейн и кей за кораби и яхти.

Разбира се, планът на Хитлер за хотела е в типичния за него мегаломански стил: “ще построим най-могъщия и дълъг хотел, който някога е съществувал”, нарежда той, с идеята, че в хотела ще се помещават 20 000 легла, по две във всяка стая, наред с най-нужното – гардероб и мивка. Тоалетните и баните са общи, а зад сградата, в центъра е трябвало да се построи военна болница.

Войната прекратила мащабния план и мечтата на нацистите за страхотна военна почивка за цивилни граждани останала нереализирана. Логично в годините след войната никой не желаел да почива по този начин. През годините част от сградата се използвали ту за настаняване на бежанци, ту за убежище по време на войната, а днес в едно от крилата се помещава хостел.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.