Халкидики – почивки и екскурзии Гърция, лято 2012

ХАЛКИДИКИ
Халкидики е област в Гърция, полуостров с три ръкава, на единя от които се помещава независимия регион на Атон, а другите два се наричат Касандра и Ситония. Полуостровния регион граничи с административния район на Солун. Курортната част на Халкидики са няколко по-известни малки градчета и села като Йераклини (плаж Геракина), Неос Мармарас (или още Порто Карас), Уранополис, Никити, курорт Сани, Калитеа и други.

Халкидики е от близките до България гръцки региони, които са предпочитани за българските туристи първо заради близостта си до нашата страна и второ, заради красотата на полуостровите. Трите ръкава наподобяват тризъбеца на морския бог Посейдон, а сините води и спускащите се почти до морето зелени гори са прекрасно място за отмора и почивка, ако сте решили лято 2014 да бъде в Гърция.

Хотелите в Халкидики винаги имат гости, въпреки ресецията и финансовата криза в страната, тъй като привлекателността на тази дестинация остава актуална и недокосната като природа и красота. Планинският релеф на района придава специфична свежест на морския бриз и позволява летните горещини да преминават напълно поносимо, за разлика от други, каменисти и обезлесени райони на Гърция. Тази част на Егейско море е подходяща за сърф, водни спортове и планински туризъм. Горите от ели, борове, дъбове и кестенови дървета пречистват въздуха до кристална чистота и ако искате да се насладите на син хоризонт, без смог и градски емисии, Халкидики ще ви посрещне с прохладата на своите гори и множеството си бистри извори от планините. На Халкидики сякаш са се случвали всички приказни легенди за Пан и Деметра, сред зелената природа на крайбрежието. Подобно на древногръцките винаги активни и почитащи атлетиката богове, туристите на острова могат да се включат във всякакви занимания и спортове, а хотелите и инфраструктурата на двата ръкава – Касандра и Ситония – улесняват това.

Атон

Ръкавът на полуострова на Халкидики, който приема туристи единствено ако искат да се докоснат до традициите на православието и атмосферата на съхранените със стотици години християнски паметници – планината Атон или още наречена Атос – е с автономен статут сред всички останали области в Гърция. От векове областта е населена от монаси и поклонници на ортодоксалното християнство и съхранява православните традиции и верски практики вече почти хиляда години, след като през 885г. византийския император Василий I провъзгласява местността за изключително притежание на монасите и поклонниците на православната вяра. Ако търсите оферти за Гърция, лято 2014 и решите да отидете на полуостров Халкидики, проверете дали туристическата агенция, с която пътувате предлага еднодневни екскурзии до Атос. Дори да решите да организирате сами екскурзия до Атос, до там има осигурен обществен транспорт и обиколката на местността можете сами да улесните с гид или с пътеводител. В разцвета на религиозния живот на планината Атон, през 15 век, манастирите в района са били 40, с повече от 40 000 монаси. С напредващата сила на османските нашественици от периода, Атос или Атон е бил достоен отпор на друговерците и наред с артефактите и паметниците от християнското наследство на Гърция, дава своята подкрепа на православните християни, от засегнатите от налаганата с огън и меч религия на османците райони.

Ако по време на своята екскурзия до Халкидики решите да посетите святата планина Атон, съобразете облеклото си с изискванията за посещение на религиозни паметници и църкви. На полуострова функционират 20 от някогашните 40 манастира, с общ брой на монасите около 1 700. За да посетят Светата планина, мъжете трябва да получат специално позволение, а за останалите достъпът е ограничен до Уранополис, Небесният град и до круизна обиколка в чистите, незавърсявани от никакви индустрии води около този ръкав на полуострова.

Касандра – Халкидики

Касандра, най-западния ръкав на полуостров Халкидики и най-близкия до Солун, се води и за най-посещавания от туристите, отишли на почивка в Гърция, райони на Халкидики. Плажовете му са с чист бял пясък и рядко каменист (но пък каменистите плажове имат способността да оставят водата и вълните прозрачни и без замътването на пясък). Хотелите на ръкава Касандра се разполагат сред зеленина и имат отлично отработени методи на гостоприемство и обслужване на туристи. Към вътрешността отвъд крайбрежието, земите са покрити с маслинови и лозови насаждения.

Ситония – Халкидики

Ситония, средният от тризъбеца на Посейдон е подходящ за туристи, които искат да си починат от градската среда и по-далеч от шума на гъсто населените райони. Живописни и китни рибарски селца, с малки къщи, измазани в традиционните за Гърция синьо и бяло, самотни плажове, оградени с борови гори – Ситония е рай на слънчевите летни цветове – златисто, светло синьо и меко бяло. Хотели от всяка категория очакват своите посетители. Разходете се из този ръкав на Халкидики на кон, ако умеете да яздите и ще се почувствате като самия Пан, яздещ сред дърветата.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.