Почивка в Гърция – туризъм в Гърция по време на криза. Изборите в Гърция през лятото на 2014 и туризма

Често преди отпътуване за Гърция пътешественици и туристи ни питат дали обстоятелствата в страната се отразяват на туризма, хотелското обслужване и цените по време на екскурзия или почивки в Гърция през лятото на 2014. Отговорът не е еднозначен – зависи кога и къде ще пътувате. Градове с обществен живот като Атина и Солун без съмнение са лицата на кризата, докато в курортните селища и градчета по-скоро цари лек песимизъм, отколкото да се случва реален срив в икономиката или качеството на обслужване.

Кипър, Санторини, Крит, райони принадлежащи или частично независими от страната, преживяват кризата с размери, често невидими за туристите. Кипър е с население от един милион души, но с със значителна финансова индустрия и трябва да намери милиарди в евро за да спаси своята народна банка, която пострада, когато кредиторите от частния сектор се откъснаха от голяма част от гръцкия правителствен дълг. Кризата в района е всеобща но не пречи на чисто туристическите места за настаняване да продължават да подават оферти към световния и българския пазар за туризъм и да генерират доход за лятото на 2014, който може и да се окаже спасителен на микро ниво и малкия човек, притежател на хотел, ресторант или място за забавление, разчитащ на потока от туристи дошли в Гърция за почивки.

За някои от туристите пътуващи през Александър Тур – туристическа агенция предлагаща почивки в Гърция – има трепет да се пътува точно сега, когато в страната кипи живот и могат да са свидетели от първа ръка на исторически събития, които оформят най-новата история на Гърция. Графитите по стените, пресата, вечерните сбирки на студентите, общия фон на страната е привлекателен за онези, които обичат да наблюдават преход без предизвестен край. По стените на сградите, трафопостовете и всецъзмовни места можтее да видите символа на анархията – буквата А в кръг. Журналисти казват, че тя е изрязана дори по дърветата на централния площад “Синтагма” в Атина и по листата на растенията под Акропола.В момента почти всички хотели в големите градове на Гърция продължават да предлагат оферти за настаняване. Фотографи и журналисти се възползват от ситуацията за да упражнят занаята си в една среда, която предлага сериозен материал за отразяване на събития.

Ако все пак това лято 2014 изберете Гърция за своя дестинация за почивка, съветваме ви на първо място да се ориентирате към курортите на юг и гръцките острови. На второ място подходящи места за почивка са близките до България курорти достатъчно отдалечени от големите градове. За почивка не са подходящи самите големи градове, но попаднете ли в тях, освен ако не сте напълно авантюристично настроени, избягвайте крайните квартали – те не само са по-опасни за чужденци но и ще ви натъжат с мизерията и всички признаци за западане на една държава с великолепно историческо наследство.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.